Chalupářské recepty: Špízy z mletého masa! Za 35 minut!

Co by byla dovolená, pobyt na chalupě či výlet do přírody bez grilování. Nemusíme však grilovat jen uzeniny nebo steaky.
Zkuste například recept inspirovaný arabskou kuchyní – udělejte si špízy z mletého masa. Určitě rodinu či své hosty příjemně překvapíte...
POTŘEBUJETE:
- 600 g mletého masa (mix hovězí a vepřové)
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 červenou papriku
- 2 nakládané okurky
- ½ svazku petrželky
- 1 lžičku kajenského pepře
- sůl
- mletý pepř
POSTUP
Cibuli, česnek a nakládané okurky nakrájíme nadrobno, očištěnou papriku na malé kostičky a petrželku nasekáme najemno.
Promícháme s mletým masem, vše osolíme, opepříme a okořeníme kajenským pepřem. Vypracujeme hladkou hmotu.
Z ní tvarujeme menší válečky, které napichujeme na dřevěné špízy předem namočené ve studené vodě.
Špízy opékáme na horkém grilu (nebo v troubě pod grilem) asi 15 minut, při tom několikrát otočíme. Podáváme s bylinkovým dipem a pečivem nebo přílohou z brambor.
Není pepř jako pepř
V kuchyni se můžeme setkat s několika variantami pepře. Nejčastěji používáme bílý a černý pepř. Jde o stejný druh, který se však sklízí v jiné fázi zrání bobulí. Černý pepř má ostřejší chuť a výraznější aroma než bílý.
Pokud však máme v receptu kajenský pepř, nejde v pravém slova smyslu o pepř, ale o koření získané ze sušené pálivé chilli papričky.
Své jméno získal podle přístavu Cayenne ve Francouzské Guayaně a jméno pepř vzniklo nesprávným překladem anglického slova »pepper«.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně z nakladatelství Svojtka & Co.