Chalupářské recepty: Penne s cuketou za 15 minut!

Těstoviny jsme v našem seriálu vařili už několikrát. Aby ne – jde nám přece o rychlé recepty, které nás nezdrží v kuchyni, a přitom zasytí celou rodinu. Dnes si uvaříme jídlo, proti kterému nebudou protestovat ani ti nejpřísnější výživoví poradci.
Těstoviny penne s cuketami a jemným sýrem ricottou můžeme bez obav naservírovat každému strávníkovi, určitě zachutnají.
POTŘEBUJETE
- 400 g penne
- sůl
- 1 kg menších cuket
- 4 stroužky česneku
- 1 svazek bazalky
- 3 lžíce olivového oleje
- 350 g ricotty
- mletý pepř
- 40 g strouhaného parmazánu
POSTUP
1. Penne uvaříme v osolené vodě s kapkou oleje al dente dle návodu na obalu.
2. Cukety pořádně omyjeme a v horké osolené vodě blanšírujeme asi 2 minuty. Pak je propláchneme studenou vodou a nakrájíme na plátky silné 1 cm.
3. Česnek nasekáme nadrobno, bazalku nakrájíme na proužky.
4. Na pánvi rozpálíme olej, plátky cukety na něm asi minutu smažíme a pak na chvíli přidáme česnek.
5. Scezené penne promícháme s cuketou, bazalkou a ricottou. Podle chuti osolíme a opepříme a podáváme posypané parmazánem.
Lze nahradit ricottu?
Ricotta je polotučný, lehce roztíratelný sýr, který se vyrábí ze sladké syrovátky. Má nízký obsah tuku, obsahuje jednoduché bílkoviny a je lehce stravitelná. Je podobná českému tvarohu, je však jemnější a není kyselá. Pokud ji tedy potřebujeme něčím nahradit, použijeme tvaroh, vhodná je také lučina či sýr cottage.
Z ricotty si můžete vyrobit i výborný dezert. Připravte si 400 g ricotty, 250 ml smetany ke šlehání, 150 g moučkového cukru, 2 meruňky a lžíci pistáciových oříšků. Vyšlehejte ze smetany a cukru šlehačku, tu promíchejte se sýrem do hladkého krému. Přidejte nadrobno nakrájené meruňky a krém vychlaďte. Před podáváním posypte nasekanými pistáciemi.
Připraveno s využitím knihy Recepty rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka &Co.