Chalupářské recepty: Řízky s chilli a česnekem za 30 minut!

Máte rádi pikantní jídla? Pak je dnešní recept určen právě vám. Kuřecí řízky (mohou být jak z kuřecích prsou, tak ze stehen) s chilli papričkou a česnekem určitě uspokojí vaše chuťové buňky!
Jen nezapomeňte, že tohle jídlo na rozdíl od jiných, která obvykle v našem seriálu »vaříme«, není zrovna vhodné pro děti. Dobrou chuť!
POTŘEBUJETE
- 4 kuřecí řízky
- sůl
- mletý pepř
- 4 stroužky česneku
- 1 červenou chilli papričku
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 150 ml bílého vína
- 100 ml smetany na vaření
POSTUP
Maso (mohou to být prsní i stehenní řízky) naklepeme, osolíme a opepříme.
Česnek nasekáme nadrobno, chilli papričku zbavíme jader a nasekáme najemno. Na pánvi rozpálíme přepuštěné máslo, česnek a chilli na něm osmahneme.
Přidáme kuřecí řízky a smažíme je z obou stran zhruba 5 minut. Podlijeme bílým vínem a smetanou a vše vaříme na mírném ohni ještě 7 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Řízky podáváme přelité omáčkou, kterou můžeme ještě provonět chilli olejem. Jako příloha jsou vhodné hranolky a zeleninový salát.
Přepuštěné máslo – kde ho vzít?
Přepuštěné máslo je ekvivalentem indického ghí a používá se ke smažení. Jde o produkt, který se vyrábí z kravského mléka. Z něj je odstraněna voda a mléčný základ, zůstane tak čistý mléčný tuk, který má vyšší bod přepalování (200 až 250 °C) než běžné máslo (150 až 180 °C).
Přepuštěné máslo také vydrží déle i mimo ledničku. Můžete si ho buď koupit, nebo vyrobit doma. Kostku másla zahřejte v hrnci na mírném plameni a děrovanou naběračkou přitom odebírejte pěnu tvořící se na povrchu.
Až se rozpustí a trochu zchladne, opatrně ho slijte, aby na dně zůstaly mléčné usazeniny, které způsobují rychlé přepalování. Máslo pak nechte vychladnout a uchovávejte v chladničce.
Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.