Chalupářské recepty: Smažené kedlubny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 23. července 2025

Svátek slaví Libor, zítra Kristýna

Chalupářské recepty: Smažené kedlubny!

Smažené kedlubny
Smažené kedlubny (Svojtka & Co.)

Sezona kedluben je v plném proudu, v těchto dnech je najdete snad na každé zahrádce. I v obchodech je cena příznivá, tak proč je nevyužít k vaření?

U nás jsme ale zvyklí kedlubny používat hlavně syrové ve studené kuchyni, maximálně je přidáme do zeleninové polévky nebo uděláme dušené kedlubny jako přílohu místo zelí.

Náš dnešní recept ale kedlubny používá ještě jinak – vlastně z nich připravíme smažené řízky. Uvidíte, že vám zachutnají...

POTŘEBUJETE

  • 600 g kedluben
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g strouhanky
  • 4 lžíce oleje

POSTUP

Kedlubny oloupeme, omyjeme a nakrájíme na 2 cm silné plátky. Ve vroucí osolené vodě je vaříme zhruba 2 až 3 minuty.

Vyjmeme je z vody, necháme okapat, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.

Na talíř dáme mouku, v hlubokém talíři rozšleháme vejce a do třetího dáme strouhanku.

Kedlubny obalíme klasicky v trojobalu a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo kaší, tatarkou a kečupem.

Kde se vzala kedlubna?

Kedlubny jsou příbuznou zeleninou se zelím, květákem či kapustou. Jejich původ sahá daleko před náš letopočet, přišly k nám z daleké Číny přes Středomoří. Kedlubny mají mnoho odrůd – známe zelené a fialové kedlubny, často se také pěstuje odrůda gigant.

Tato pro nás obyčejná a běžná zelenina je doslova studnicí zdraví prospěšných látek – například obsahuje spoustu vitaminu C, E, B a vzácný vitamin K. Díky vysokému obsahu železa podporuje konzumace kedluben krvetvorbu, biotin zase prospívá pokožce a vlasům.

Sto gramů syrové kedlubny obsahuje jen 50 kalorií, proto se hodí pro každého, kdo chce snižovat nadváhu.

Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry