Chalupářské recepty: Smažené kedlubny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Chalupářské recepty: Smažené kedlubny!

Smažené kedlubny
Smažené kedlubny (Svojtka & Co.)

Sezona kedluben je v plném proudu, v těchto dnech je najdete snad na každé zahrádce. I v obchodech je cena příznivá, tak proč je nevyužít k vaření?

U nás jsme ale zvyklí kedlubny používat hlavně syrové ve studené kuchyni, maximálně je přidáme do zeleninové polévky nebo uděláme dušené kedlubny jako přílohu místo zelí.

Náš dnešní recept ale kedlubny používá ještě jinak – vlastně z nich připravíme smažené řízky. Uvidíte, že vám zachutnají...

POTŘEBUJETE

  • 600 g kedluben
  • sůl
  • pepř
  • citronovou šťávu
  • 100 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 200 g strouhanky
  • 4 lžíce oleje

POSTUP

Kedlubny oloupeme, omyjeme a nakrájíme na 2 cm silné plátky. Ve vroucí osolené vodě je vaříme zhruba 2 až 3 minuty.

Vyjmeme je z vody, necháme okapat, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou.

Na talíř dáme mouku, v hlubokém talíři rozšleháme vejce a do třetího dáme strouhanku.

Kedlubny obalíme klasicky v trojobalu a smažíme na rozpáleném oleji dozlatova. Podáváme s vařenými bramborami nebo kaší, tatarkou a kečupem.

Kde se vzala kedlubna?

Kedlubny jsou příbuznou zeleninou se zelím, květákem či kapustou. Jejich původ sahá daleko před náš letopočet, přišly k nám z daleké Číny přes Středomoří. Kedlubny mají mnoho odrůd – známe zelené a fialové kedlubny, často se také pěstuje odrůda gigant.

Tato pro nás obyčejná a běžná zelenina je doslova studnicí zdraví prospěšných látek – například obsahuje spoustu vitaminu C, E, B a vzácný vitamin K. Díky vysokému obsahu železa podporuje konzumace kedluben krvetvorbu, biotin zase prospívá pokožce a vlasům.

Sto gramů syrové kedlubny obsahuje jen 50 kalorií, proto se hodí pro každého, kdo chce snižovat nadváhu.

Připraveno s využitím knihy Recepty z rychlé kuchyně, kterou vydalo nakladatelství Svojtka & Co.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.