Houbové recepty: Houbový burger!

Máte rádi hamburgery? Tak dneska si můžete jeden takový hodně netradiční připravit z hub. Jde vlastně o houbové ragú, které se podává ve vydlabané žemli.
Tahle zdánlivě nenápadná pochoutka vás určitě zaujme, protože v sobě snoubí výbornou chuť hub, česneku smetany a pažitky. Žemle použijte velké, nejlépe celozrnné nebo chlebové. Dobrou chuť!
POTŘEBUJETE
- 150 g hub
- 4 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 250 ml smetany
- pažitku
- sůl
- barevný pepř
POSTUP
Šalotky nakrájíme na kostičky, česnek prolisujeme, houby očistíme a nakrájíme.
V pánvi rozpálíme olej a šalotku a houby na něm osmahneme, přidáme česnek a dusíme společně asi 10 minut.
Přilijeme smetanu, krátce povaříme, osolíme, opepříme a přisypeme nasekanou pažitku.
Žemle rozkrojíme, vydlabeme, naplníme houbovým ragú a ozdobíme podle fantazie.
Na co si dát pozor: Ohřívat houby – ano, či ne?
Jedním z letitých pravidel, která se předávala z generace na generaci, bylo, že se jídla z hub nesmějí ohřívat. Vycházelo se z toho, že houby obsahují mnoho bílkovin, které se působením kyslíku a bakterií rozkládají a vznikají při tom jedovaté produkty.
Zahřátím se pak tato reakce ještě urychluje, což má za následek žaludeční potíže u konzumenta. Dnes ale již zmíněné pravidlo neplatí. Houbové jídlo můžeme uložit do chladničky a krátce před ohřívání vyndat. Pokud se pak houby zahřejí alespoň na 70 °C, žádné nebezpečí nehrozí.
Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.