Houbové recepty: Houbový svítek
Máme za sebou dva volné dny, které jste možná využili k procházce v lese a sběru hub.
Pokud jste byli úspěšní, jistě teď řešíte, jak houby využít. Náš seriál s houbovými recepty je tu právě pro vás! Dnešní recept na houbový svítek je rychlý, jednoduchý a velmi chutný. Použít do něj můžete hřibovité houby nebo žampiony.
POZOR, V SOBOTU V DENÍKU AHA! ZDARMA VELKÝ ATLAS HUB S RECEPTEM
1) Očištěné houby nakrájíme na větší kostky, cibuli a česnek na kostičky a slaninu na tenké proužky.
2) Dvě lžíce másla rozehřejeme, osmažíme na něm slaninu, přidáme houby, cibuli a česnek. Osolíme, opepříme a dusíme, dokud se neodpaří tekutina.
3) Vmícháme polovinu nasekané petrželky.
4) Žloutky umícháme s cremfi ne a moukou v hladké těstíčko, do něhož vmícháme sníh ušlehaný z bílků. Pak přidáme i houbovou směs a opatrně, ale důkladně promícháme.
5) V ohnivzdorné nádobě rozehřejeme zbylé máslo, nalijeme na ně těsto a v troubě vyhřáté na 200 °C pečeme asi 10 minut.
6) Pak svítek vyjmeme, nakrájíme na porce, obrátíme a znovu dáme do trouby na 10 minut. Podáváme ozdobené nasekanou petrželkou či rajčaty.
POTŘEBUJETE:
✔ 400 g hub
✔ 1 cibuli
✔ 1 stroužek česneku
✔ 1 svazek petrželky
✔ 80 g slaniny
✔ 3 lžíce másla
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ 2 vejce
✔ 200 ml Ramy cremfine na vaření
✔ 140 g mouky
Na co si dát pozor: Neoplachujte je vodou
Čištění hub nepředstavuje u čerstvých a pěkných hub žádný problém. V dolní části nohy by se měl v každém případě odkrojit tenký plátek a ze zbývající části houby by se měly setřít zbytky zeminy.
K tomu používáme kartáček s jemnými štětinami, může to být například jemný kartáček na zuby. Nečistoty ale lze setřít i papírovou utěrkou. Mladé a kvalitní houby pak už nemusíme zbavovat žádných jejich částí.
Výjimku tvoří některé druhy klouzků, z nichž se stahuje slizká vrstva na horní části klobouku. Rozhodně houby neoplachujte vodou, protože ji nasají a ztrácejí chuť.
Do styku s vodou mohou přijít pouze sušené houby, které tak získají takřka původní velikost a mohou se použít jako čerstvé.
Zítra: Farfalle s liškami