Houbové recepty: Farfalle s liškami
Před víkendem pro vás máme velmi chutný recept na těstoviny s houbami – konkrétně liškami, kterých jsou teď plné lesy.
Pokud byste na ně ale čistě náhodou nenarazili, můžete použít i jiné houby. Držíme vám palce, abyste se z lesů během soboty a neděle vraceli s plnými košíky.
1) Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě s kapkou oleje dle návodu na sáčku tak, aby byly na skus. Slijeme a necháme okapat.
2) V pánvi rozpustíme máslo a v něm restujeme pokrájené houby, až se odpaří tekutina.
3) Cibuli nasekáme najemno, česnek prolisujeme a obojí přidáme k houbám. Zhruba po minutě přimícháme hrášek, přilijeme sójovou smetanu a zeleninový vývar a omáčku ještě asi 3 minuty vaříme.
4) Pak přidáme do omáčky těstoviny, osolíme a opepříme a posypeme nastrouhaným sýrem. Ozdobíme bazalkou.
POTŘEBUJETE:
✔ sůl
✔ 400 g farfalle
✔ 400 g lišek (nebo jiných hub)
✔ 15 g másla
✔ 1 cibuli
✔ 2 stroužky česneku
✔ 250 g zmrazeného hrášku
✔ 200 ml sójové smetany
✔ 100 ml zeleninového vývaru
✔ 100 g tvrdého sýra
✔ mletý pepř
✔ 4 lžíce nasekané bazalky
Na co si dát pozor: Sušit všechny houby – ano, či ne?
Pokud se chystáte sušit houby, dejte pozor! Některé druhy se k tomu totiž nehodí. Např. choroš, muchomůrka růžovka, pýchavky nebo václavky. Pozor ale i na obyčejné babky – při sušení se na nich množí parazit nedohub!
Babka se pak kvůli němu stává zdravotně závadnou! Podle mykologů se nedohub, který po snědení může ohrozit slinivku, při sušení rozšiřuje i na další houby. A které houby se naopak k sušení hodí? Hřiby, bedly a žampiony.
Zítra: Bramborové šišky s houbami