Houbové recepty: Rizoto s houbami!

Češi jsou sice národem houbařů, ale nejsou v Evropě zdaleka jediní, jak se mnohdy domnívají. Například v Německu či v Itálii je sběr hub velmi oblíbený.
A právě z italské kuchyně je i dnešní recept na houbové rizoto s rukolou, která je pro Apeninský poloostrov také velmi typickou zeleninou. Pochutnejte si!
POTŘEBUJETE
- 100 g cibule
- 1 stroužek česneku
- 500 g hub
- 1 svazek rukoly
- 2 lžíce oleje
- 200 g rýže arborio
- 3 snítky tymiánu
- 400 ml zeleninového vývaru
- sůl
- mletý pepř
- kajenský pepř
- 250 ml smetany
POSTUP
Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno, houby na kousky, rukolu přebereme.
Na pánvi rozehřejeme olej, necháme na něm cibuli a česnek zesklovatět, pak přidáme houby, které necháme změknout.
V hrnci rozehřejeme olej, rýži s tymiánem na něm podusíme a zalijeme polovinou zeleninového vývaru. Osolíme, opepříme a ochutíme kajenským pepřem. Vaříme asi 15 minut, postupně přitom přiléváme vývar a promícháme.
Pak přilijeme smetanu a dodáme houbovou směs. Promícháme a podle chuti dokořeníme.
Rukolu pokrájíme na kousky a podáváme k rizotu.
Na co si dát pozor: Jak naložit žampiony?
Žampion polní (neboli pečárku polní) lze sbírat až do listopadu na loukách, polích i zahradách. Pěstují se i uměle, a to od 17. století, kdy s tím začali Francouzi (odtud název champignon = houba). Při sběru i nákupu dávejte pozor, aby houby byly pevné. V chladničce, nejlépe v papírovém sáčku, vydrží asi 3 dny. Lze je i zamrazit, usušit či naložit, třeba podle našeho receptu.
Potřebujeme na 2 sklenice à 500 ml: 1 kg žampionů, 1 svazek tymiánu, 3 chilli papričky, 250 ml vinného octa, 2 lžičky hořčičných semínek, 2 lžíce cukru, 1 lžičku soli a 4 lžíce olivového oleje. Houby očistíme, otrháme lístky tymiánu, chilli papričky bez semen nakrájíme na kolečka.
Zahřejeme ocet se všemi ingrediencemi kromě oleje, přidáme žampiony a povaříme asi 5 minut. Necháme vychladnout, nalijeme do sklenic a přidáme olej.
Recept je z knihy Houbová kuchařkaz nakladatelství Grada.