Houbové recepty: Špagety s kapustou a houbami!

Nový pracovní týden se naplno rozjel a vy možná přemýšlíte, co si během něj připravit dobrého k obědu či večeři. Dnes pro vás máme recept na špagety s kapustou a houbami.
K vaření budete potřebovat hned tři druhy hub – hřiby, žampiony a houbu shiitake z Japonska. Tu můžete buď vypěstovat a nebo koupit.
POTŘEBUJETE
- 10 g sušených hřibů
- 1 malou kapustu (asi 800 g)
- 1 středně velkou cibuli
- 1 polévkovou lžíci přepuštěného másla
- 300 ml zeleninového vývaru
- 150 g malých žampionů
- 100 g čerstvých shiitake (nebo 200 g sušených)
- sójovou omáčku
- 400 g špaget
- pepř
- 50 g koktejlových rajčat
POSTUP
Hřiby namočíme do 100 ml teplé vody. Kapustu očistíme a opláchneme. Oddělíme 4 vrchní listy a dáme je stranou, kapustu rozkrojíme na 4 díly, vyřízneme košťál a příčně ji nakrájíme na široké pruhy.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostky. V širokém hrnci rozpustíme část přepuštěného másla a osmahneme na něm cibuli. Přidáme nakrájenou kapustu, promícháme a zalijeme vývarem. Dusíme zakryté při střední teplotě asi 15 minut.
Mezitím očistíme houby. Žampiony pokud možno necháme celé, shiitake nakrájíme na silnější plátky. V kastrolu rozehřejeme zbylé přepuštěné máslo. Hřiby vyndáme z vody, krátce podusíme na másle, přidáme žampiony a shiitake a rovněž podusíme, občas zamícháme a nakonec přilijeme vodu z hřibů.
Podušenou kapustu i s vývarem nahrubo rozmixujeme, přidáme k houbám a povaříme. 4 vrchní listy kapusty nakrájíme na tenké proužky. V dostatečném množství vody, do které jsme přidali 6 polévkových lžic sójové omáčky, uvaříme na skus špagety a 5 minut před koncem vaření přidáme proužky kapusty. Špagety a kapustu necháme dobře okapat.
Kapustovo-houbové ragú ochutíme pepřem a sójovou omáčkou a podáváme se špagetami a malými rajčátky.
Na co si dát pozor: Hodí se houby do dietního jídelníčku – ano, či ne?
Chcete zhubnout, nebo už držíte dietu? Pak byste měli vědět, že houby se v žádném případě nehodí do dietního jídelníčku! Je v nich sice hodně vitaminu D a B3 a spousta vlákniny, jenže obsahují minimum sacharidů a tuků.
Chybu během diety neuděláte, když houby podusíte na rostlinném oleji nebo si pochutnáte na sušených plátcích. Začerstva je také můžete zamíchat do salátů a ochutit.
Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.