Houbové recepty: Jelení plátky s houbami!

Vstoupili jsme do dalšího letního víkendu. Meteorologové před ním slíbili, že by vydatné deště z posledních dnů mohly konečně houbám pomoci. Moc jich totiž doteď nerostlo.
Držíme palce, ať něco přinesete a ať si pak doma na svých úlovcích pochutnáte. Dnes vám nabízíme recept na jelení plátky s houbami.
POTŘEBUJETE
- 1 kg jeleního masa
- sůl
- čerstvý mletý pepř
- mletou papriku
- 250 g čerstvých hřibů
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- 3 polévkové lžíce oleje s máslovým aroma
- 80 ml sherry
- 100 ml zeleninového vývaru
- 150 g zelených hroznů
- 50 g smetany
- jíšku podle potřeby
- petrželku na ozdobu
POSTUP
Jelení maso omyjeme, osušíme, ostrým nožem uděláme kapsu a maso zevnitř i zevně okořeníme solí, pepřem a paprikou.
Hřiby očistíme. Cibuli oloupeme a jemně nasekáme. Česnek oloupeme a prolisujeme.
V pánvi rozehřejeme olej a podusíme v něm zeleninu a houby. Okořeníme solí, pepřem a paprikou. Směsí naplníme masovou kapsu a uzavřeme párátky.
V pekáči rozehřejeme zbylý olej a opečeme v něm maso po obou stranách. Přibližně po 10 minutách přilijeme sherry a zeleninový vývar a ještě dalších 10 minut zvolna dopékáme.
Hrozny omyjeme, osušíme, bobule rozpůlíme, případně odstraníme semínka a krátce před koncem pečení přidáme k masu.
Maso vyndáme a dáme na teplé místo. Fond s hroznovým vínem krátce povaříme a přilijeme smetanu. Dochutíme a případně zahustíme jíškou.
Maso nakrájíme na asi centimetrové plátky, upravíme na talíře a podáváme s omáčkou a ozdobené petrželkou. Můžeme přidat brambory, popřípadě knedlíky jako přílohu.
Na co si dát pozor: Červivé houby a jejich konzumace – vadí, nebo nevadí?
Červivé houby byste jíst neměli! Červi zanášejí do nitra plodnic mikroorganismy, které se rozmnožují a způsobují tak rychlejší zkázu hub (hnití, plesnivění). Houby si pečlivě prohlédněte už v lese! Pokud jsou červivé, raději je rozházejte v okolí místa nálezu.
Recept a foto jsou z knihy Houbová kuchařka z nakladatelství Grada.