Zítra uplyne 95 let od popravy slavné špionky jménem Mata Hari: Špionka? Ne, lhářka a kurtizána! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zítra uplyne 95 let od popravy slavné špionky jménem Mata Hari: Špionka? Ne, lhářka a kurtizána!

Popravě nezabránili ani její bývalí milenci z vysokých postů.
Popravě nezabránili ani její bývalí milenci z vysokých postů. (Profimedia.cz, ara)

Slavná orientální tanečnice a nejslavnější špionka všech dob Mata Hari (†41) si svým šarmem a exotickým tancem podmanila Paříž, okouzlila politiky a důstojníky z celé Evropy. Slavná konkubína byla něco jakoburza informací. Jak se vlivní střídali v její ložnici, řekli tam všechno. I to, co podléhalo přísnémuutajení. Bude to 95 let, co skončila jako špionka před francouzskou popravčí četou.

Stalo se tak i přesto, že prý žádné zpravodajské službě nedodala jedinou cennou informaci. Když zahřměla salva, Mata Hari zemřela, a tady je její příběh…

VYMYŠLENÝ PŮVOD

Mata Hari si ráda vymýšlela, že je třeba z Indie, kde už dříve tancovala nahá. Ano, byla první tanečnicí, která vystoupila úplně nahá! Jenže nepocházela z Indie. Jmenovala se Margaretha Gertruda Zelleová a narodila se v nizozemském Leeuwardenu 7. srpna 1876. Vystudovala učitelský institut v Leidenu a v devatenácti letech se provdala za kapitána nizozemské koloniální armády, který byl asi o dvacet let starší!

Žila s ním na Jávě a Sumatře, vystupovala jako tanečnice a porodila mu syna a dceru. Manželství se ale rozpadlo po smrti syna Normana Johna, jenž zemřel na Jávě zazáhadných okolností. Měl ho tehdy otrávit ze msty domorodý sluha, kterého kapitán zbil. Margareta se vydala do Paříže.

MODELKA, UČITELKA, TANEČNICE

Zpočátku stála nejčastěji modelem malířům, později získala místo cvičitelky v jezdecké škole. Pravý zlom vjejí kariéře ale bylo taneční vystoupení před vybranou pařížskou společností v roce 1905. Pod jménem Mata Hari, což je údajně malajský výraz pro slunce (doslova »oko dne«), se představila divokou improvizací, kterou nazývala indickým tancem. „Ozářena pouze světlem svící předvedla Mata Hari v orientálním kostýmu exotický tanec, v jehož závěru se její nahé tělo ponořilo do stínu,“ napsal tehdy přihlížející žurnalista.

Během celého tance postupně odkládala sedm závojů, až zůstala polonahá! Neodkládala jen kalhotky a podprsenku. V době, kdy byla nahota vzácná, obecenstvo šokovala! V tu ránu jí ležela u nohou celá Paříž, nadšena byla pochopitelně jen mužská populace.  Brzy vystupovala po celé Evropě, a to nejen ve varieté, ale i v soukromí příslušníků vysoké společnosti, což jí bylo velmi příjemné.

FLIRT, PROMISKUITA

Přitahovala zejména svým uhrančivým kouzlem a snadno navazovala vztahy se zahraničními politiky, důstojníky i dalšími vlivnými muži. Její vstřícná povaha jí pak zajišťovala desítky bohatých milenců.

A jak se snědá a vysoká kráska, která měla pověst nejlépe placené kurtizány Evropy, dostala ke špionáži? O ženu, která měla více než přátelské vztahy s mocnými tehdejšího světa, se samozřejmě zajímaly tajné služby.

Německý spisovatel Curt Riess vknize »Procesy, které změnily svět« uvádí, že se Mata Hari »vyučila« špionkou již v roce 1907 v německém Lörrachu, kde byla takzvaná špionážní akademie. Skutečné okolnosti její špionáže, kromě peněz, však zůstávají dodnes nejasné!

 

ŠPIONÁŽ

Spolupracovala s německou i francouzskou rozvědkou, ale té první žádný užitek zřejmě nepřinesla a druhá jí nedůvěřovala. Francouzi brzy pojali podezření, že je slavná tanečnice dvojí agentkou. Sledovali ji a 13. února 1917 v Paříži zatkli. Proces se konal s vyloučením veřejnosti a Mata Hari byla 25. července 1917 odsouzena za špionáž ve prospěch Německa k trestu smrti. I přesto, že během soudního jednání nebyl předložen jediný konkrétní důkaz její viny a sama tanečnice přiznala předání jen jedné neaktuální informace důstojníkovi německé výzvědné služby.

POPRAVA

Řada jejích bývalých milenců ve významných funkcích pro ni žádala milost, ale v době těžkých ztrát a porážek francouzské armády to bylo nemožné. Ráno 15. října 1917 byla předvedena před popravčí četu. Odmítla pásku přes oči. „Ne, děkuji, mohu se dívat v tvář své smrti,“ uvedla. Pak ještě kůl zezadu objala pažemi. Byla zastřelena v pondělí ráno v 6 hodin 15 minut. Trubač dal signál a velitel popravčí čety mávl šavlí. Svezla se na zem jen 4 minuty poté, kdy se na ranním nebi objevila růžová záře vycházejícího slunce.

PAMÁTKA NA MATU

Deníky, do kterých si Mata Hara nalepovala novinové výstřižky osvých vystoupeních, se našly u její bývalé uklízečky v provincii Limburg na jihu Nizozemska v roce 1930. Většina osobních věcí Maty Hari se po její smrti prodala v dražbě. V muzeu jsou fotografie z jejích vystoupení, dobové šaty, které mohla Margaretha Zelleová nosit, a kopie dokumentů z jejího procesu.

Věděli jste, že…

…při své výšce 178 cm měla neobyčejně malé poprsí se silně zabarvenými, ale ne zcela vyvinutými bradavkami?

…byla naivní, upovídaná?

…dostávala nabídky k vystupování v Madridu, ve Vídni, v Monte Carlu, tančila dokonce i na scéně proslulé milánské La Scaly?

…jako „důkazy“ proti ní byly uváděny dvě věci: neproplacený šek na pět tisíc franků a prý „neviditelný inkoust“, který se našel u ní v hotelovém pokoji?

…i přes to, že byla špionka, vykládala páté přes deváté? Zaplétala se do nesmyslů.

Další skutečné špionky

Agnes Smedleyová

Povoláním cestovatelka a novinářka, zapojila se do levicového hnutí v USA, seznámila se s nejvyššími představiteli americké i britské armády. FBI ji obvinila ze tří činů, žádný se nedokázal. Roku 1950 zemřela na selhání oběhového systému z vyčerpání.

Haydée Tamara Bunke Bider alias Tanja

Nejrafinovanější špionka mezi vyzvědači, povoláním překladatelka. Seznámila se s Che Guevarou, který ji uprosil, aby se stala jeho vyzvědačkou. Stala se vůdkyní revolučního hnutí. Roku 1967 byla zastřelena při bojůvce s bolivijskou armádou (4. měsíc těhotná).



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.