Konec starých ovladačů: Lusknete prstem a řídíte úplně všechno! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Konec starých ovladačů: Lusknete prstem a řídíte úplně všechno!

Fotografie
Fotografie (internal)

V americkém městě Cambridge byl    slavnostně představen dálkový ovladač nové generace, vedle kterého ten stávající vypadá jako muzejní exponát z dávnověku. Nové zařízení budeme nosit na zápěstí jako náramek nebo hodinky a budeme jím ovládat zařízení, která vůbec nebudou v našem dosahu. Jen trochu zamáváme prsty – a hned zadáme číslo na mobilu! Je to jako ze sci-fi filmu, ale podle vědců jde jenom o zvyk, používání je prý celkem jednoduché.

Základem zařízení je miniaturní kamera, která snímá pohyby prstů, podle kterých určí, zda je třeba zvednout telefon, přepnout televizní kanál, nebo vypnout nějaký spotřebič. Pohyby je třeba nejprve nahrát, aby si je ovladač uložil do paměti v podobě trojrozměrného modelu. Když pak prsty na ruce napodobí vytáčení na mobilu, systém předá pokyn a člověk vytočí číslo, i když mobil vůbec nedrží.

 

Nová technologie ale bohužel není všemocná, a tak je pro komunikaci nutné použít sluchátka a mikrofon, které si můžeme nasadit na hlavu, tedy klasické handsfree. Tvůrci slibují, že časem bude možné také ovládání bankomatu rukou v kapse, takže nikdo neuvidí, jaký zadáváte PIN. „Je to revoluční změna. Pouhým pohybem prstů budeme ovládat všechna zařízení,“ říká profesor Patrick Olivier z univerzity v britském Newcastlu.

Přístup k jednotlivým přístrojům bude ale muset být uzamčen, jinak bychom mohli nesprávným pohybem uvádět v chod něco jiného, než jsme zamýšleli. Třeba místo televize vypnout lednici...

Autor:  pk

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.