Jak »sibérii« přežívá bezdomovecký pár? Evu život v bídě změnil k nepoznání... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Jak »sibérii« přežívá bezdomovecký pár? Evu život v bídě změnil k nepoznání...

Únor 2012 - Nezestárla o rok, ale o deset!
Únor 2012 - Nezestárla o rok, ale o deset! (Aha! – Dan Černovský)

Arktické mrazy ze všech nejvíc trápí bezdomovce. Deník Aha! dlouhodobě sleduje manželský pár Evu (47) a Frantu (56) Kittelovy, kteří už déle než rok žijí v chatce na okraji Prahy. Se zimou oba statečně bojují a snaží se usmívat. Na obou je ale vidět, že za poslední měsíce hodně sešli, zvlášť Evu život v bídě změnil k nepoznání…

František se stará o chod celé domácnosti. Řeže dřevo, topí v kamnech a každé ráno vyráží na pravidelné obchůzky kolem obchodních center, kde se snaží z popelnic vysbírat vše, co by se ještě mohlo hodit. Odpoledne se pak vrací za Evou.

„Topím, vařím teplé polévky a starám se o Evu. Byla v nemocnici. Kvůli vyšetření jí úplně ostříhali vlasy. Také trpí epileptickými záchvaty, tak na ni musím dávat pozor,“ popsal své úkoly Franta.

Kromě zdraví je samozřejmě sužuje i zima. „No pořád hlídám oheň a balíme se do několika vrstev. Dá se to přežít,“ usmívá se i tak Franta. Když se ho zeptáme na zanedbané bydlení, které při naší minulé návštěvě vypadalo mnohem lépe a útulněji, mávne rukou a ukazuje opodál. „Stavím novou chatu. Z téhle bude taková minifarma se slepicemi a králíky,“ říká.

Ptáme se také, jestli oba něco nepotřebují. „Oblečení i věcí na hygienu máme dost, u kontejnerů se leccos najde. Ale hodila by se elektrocentrála nebo třeba baterie do mobilu,“ řekl Franta.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.