Bezdomovci Eva a František: Mráz je netrápí, v chajdě si topí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Bezdomovci Eva a František: Mráz je netrápí, v chajdě si topí!

Franta je pyšný i na kadibudku, kterou sám postavil.
Franta je pyšný i na kadibudku, kterou sám postavil. (Aha! – Dan Černovský)

Noční mrazy až 20 stupňů pod nulou jsou postrachem všech lidí bez domova. Bezdomovecký pár Eva (47) a František Kittelovi (54), jejichž příběh sledujeme už dva roky, ale mají střechu nad hlavou. Ložnici v dřevěné chatce v lese na okraji Prahy si na konci léta zateplili polystyrenem od Aha! a přitápějí si kamínky na dřevo.

Velké mrazy, které v těchto dnech trápí Česko, nedělají Evě a Františkovi žádné starosti. V malé ložničce mají železná kamínka a postel s peřinami. „Polystyren od Aha! nám moc pomohl, netáhne sem, a když ráno zatopím, je nám dobře. V noci se pořádně přikryjeme, přitiskneme se k sobě a k nohám si nám lehne kočka,“ popisuje spánek v nepříjemném počasí Franta.

Rána jsou sice chladná, ale Eva i František jsou zvyklí. „Několikrát jsme spali pod mostem i jen tak v lese v zimě pod igelitem ve spacáku. Tohle je luxus. A je to lepší než ubytovna. Jsme tu svými pány a máme soukromí,“ vysvětlila Eva.

Na začátku dne je třeba nanosit pitnou vodu, k základní hygieně stačí rozmrazit na plotně sníh. „Peru v lavoru, máme suchý záchod, mýdlo je levné, to se vždycky koupí. Přes den jdeme sbírat staré železo nebo papír. Večer si uvaříme čaj nebo kafe a dáme si teplé jídlo. Před spaním si Franta čte a já pletu,“ popisuje běžný zimní den u Kittelů Eva.

Oba manželé plánují i blížící se Štědrý den. Budou mít bramborový salát i kapra. „Franta dokonce chce na kamínkách upéct i cukroví, tak to jsem docela zvědavá, jestli se mu to povede. Máme oba dohromady osm dětí a chtěli bychom jim dát nějaký dárek.

Teď navíc šetříme na cestu do Jirkova na návštěvu za Frantovou dcerou a na malou televizi, kterou bychom mohli zapojit na autobaterii. To kvůli vánočním pohádkám,“ dodala Eva.

Ve velkých prosincových mrazech se zateplení hodí.

Eva si před spaním ráda plete. Teď právě svetr pro Frantu.

Kliknutím zvětšete

V srpnu jsme Kittelovým na zateplení chatky koupili polystyren, teď si ho Franta pochvaluje.

Co přineslo mrazivé počasí?

Kliknutím zvětšete

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.