Bezdomovci Eva a Franta: Eva byla bohatá rentiérka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Bezdomovci Eva a Franta: Eva byla bohatá rentiérka!

Eva a František před základy nové chaty, kterou právě staví.
Eva a František před základy nové chaty, kterou právě staví. (Aha! – Dan Černovský)

Silný mráz, který už několik týdnu svírá Česko, trápí i lidi bez domova. Už přes tři roky sledujeme manželský pár Evu (47) a Františka (56) Kittelovy, kteří na ulici žijí už několik let.

Jejich osud není lhostejný ani vám, našim čtenářům. Sešlo se od vás v těchto dnech hned několik nabídek pomoci. Franta i Eva dokonce dostali pořádný balík, v němž nechyběly konzervy, petrolejka ani tolik potřebné peníze.

Osud bezdomoveckého páru by vydal na skutečný román. Franta a Eva se potkali na ulici, předtím si ale každý prožil své. Oba také vědí, že si za svůj osud velkou měrou mohou sami. A netají se tím. I proto se teď v rámci možností snaží žít lépe. My vám teď jejich příběh připomeneme.

Lékařka Eva opustila manžela

Eva se v devatenácti letech vdala za houslistu Národního divadla. Narodily se jim tři děti a byli šťastní. Pak udělala osudovou chybu. „Manžel byl na cestách, stýskalo se mi. Vychovávala jsem děti, pečovala o domov. Pak jsem v restituci získala dost peněz, našla si milence a otěhotněla. S manželem jsme se rozvedli,“ vzpomíná.

Poté se znovu vdala a porodila dcerku. Muže jí ale zabil strom. „Bohužel jsem se v té době ráda napila, i něčeho tvrdšího. Třetího manžela jsem proto našla v hospodě a s ním začala má cesta na dno,“ říká. Z muže se vyklubal zadlužený narkoman a alkoholik.

„Nakonec jsem při placení jeho dluhů přišla o peníze a odešla od něj jen s igelitkou. Měla jsem problémy s alkoholem, léčila se ze závislosti,“ přiznává.

Setkání s Františkem

František má kořeny na Moravě. Do Prahy přišel po propuštění z vězení pěšky. Začal prodávat bezdomovecký časopis Nový prostor a jednoho dne v roce 2007 potkal Evu. Od toho okamžiku jeden bez druhého nechtěli být. Společně přespávali nejdříve jen tak v lese či pod mostem.

Nepřízeň počasí je nakonec vyhnala do ubytovny, kde si několik měsíců poctivě platili nocleh a dál prodávali Nový prostor. A dokonce začali plánovat manželství! Společně došli na úřad Prahy 2 a objednali si svatbu. Na pátek třináctého!

Aha! koupilo prstýnky

Zamilovanou Evu a Františka nejvíce trápilo, kde seženou peníze na kytice, občerstvení pro hosty a prstýnky. Rozhodli jsme se, že jim zlaté kroužky koupíme. „Za prstýnky jsme moc vděční, jsou krásné,“ poděkoval tehdy František, který si už v hlavě sumíroval, co si kdo ve slavnostní den obleče. Eva zase vymýšlela, jaká hudba bude znít obřadní síní. A byla svatba!

Svatba v pátek 13.

Nevěsta si oblékla šaty, které dostala od číšnice z restaurace, kde se odbývala malá svatební hostina. Franta přišel s typickým plnovousem a v obleku. »Ano« si manželé řekli na Novoměstské radnici. A pozor! První vášnivá novomanželská pusa trvala tři minuty a nechyběly ani svatební dary!

Oba zamilované přijely ve slavný den podpořit Františkovy dcery, jeho sestra i pár kamarádů. Od svého muže dostala Eva velkou kytici barevných umělých květů, které jí prý aspoň vydrží na celý život!

Z ubytovny do chajdy

Eva a Franta se šťastně vzali a na dlouhé měsíce nám zmizeli v životě všedních dní. Když jsme je opět potkali, nebydleli už na ubytovně, ale měli v lese na kraji Prahy skromnou chajdu z dřevěných palet. Život v přírodě oba bavil.

„Je to lepší než na ubytovně, kde není žádné soukromí. Tady máme klid. Když je hezky, sedíme před chatou, když prší, zalezeme do peřin a čteme nebo posloucháme rádio na baterky,“ vyprávěla předloni Eva. Aha! jim tehdy před zimou koupilo polystyrén na zateplení.

Dárky od čtenářů

Uběhl rok a my se na ně opět vyjeli podívat. Jak se manželům daří v mrazivé zimě? Když jsme dorazili k chajdě, oba nás přivítali s veselým úsměvem. Franta se hned přihnal s teploměrem, který ukazoval pro ně krásných deset stupňů nad nulou.

„Ještě jsme uvnitř nezmrzli a věříme, že přežijeme další mrazy,“ smál se a povídal si s námi jen tak ve svetru. To Eva si hned natáhla vlněné ponožky, které dostala od čtenářky Aha! „Naštěstí nás netrápí ani chřipka. Jen ta moje epilepsie. Ale chodím co šest týdnů na kontrolu k lékaři z Armády spásy. Byla jsem i na vyšetření EEG, tak mi ostříhali vlasy,“ ukázala Eva nový účes.

Oba se také pochlubili, že na světě nejsou tak úplně sami. Evu totiž navštívily její už dospělé děti! „Daly si u nás čaj. Jsem ráda, nechci se s nimi rozejít ve zlém, i když vše dopadlo tak, jak dopadlo,“ dodala.

Franta smaží řízky

Řeč při našem povídání přišla i na finance a obživu. Franta prozradil, že Eva dostává invalidní důchod 3500 korun měsíčně. Za den oba utratí dvě až čtyři stovky.

„Něco občas vydělám brigádou, pomáhají i kamarádi z církve. Zrovna nám dali maso. Z peněz, které jste dnes donesli od hodné dárkyně, si koupíme sádlo nebo olej a bude svátek, budu smažit řízky,“ dodává Franta s dobrosrdečným úsměvem ve vousaté tváři.

Ještě nás kousek doprovodí a utíká do tepla ubohé chajdy. Přežít další mrazivý den…



Přečtěte si
jade
13. 2. 2012 • 10:51

Není dobré odsuzovat tyto lidi. Ano, mnozí sice chlastají, ale většinou pokud to nejsou nějací psychopati, tak je dovedla k tomuto životu naivnost a mnohdy špatní partneři a kamarádi. Proto je třeba zdůrazňovat svým potomkům, že mají sice žít morálně, ale chránit si své. Svůj majetek a hlavně nemají si nechat do ničeho kecat. Ani od kantorů, kdo komu potom něco dá. Když kantor VŠ hecuje mladé lidi, aby se nich stali revolucionáři viz. M15, vezme si potom odpovědnost za jejich život, aby nebrali drogy, aby se z nich nestali kverulanti, kteří nemají zájem o práci a jen dělají binec?

mumla
13. 2. 2012 • 09:44

Proč má většina bezdomovců ten nechutný plnovous? Paní vypadá dobře, ale teda František je hrozná špína. Tříminutová vášnivá pusa by pro mě s tímhle smetákem pod nosem byla utrpením.

tunka
13. 2. 2012 • 08:13

Naprosto souhlasím a nechápu někoho, kdo se jí zastává!!! I děti se jí tenkrát zřekly a to už o něčem vypovídá! Alkohol je děsná *** a pak to takto dopadá!!!!!!

zelena.karkulka
12. 2. 2012 • 22:22

jejího příběhu-chlastala,musela odejít z práce,má 3 děti,nestarala se o ně ,musel manžel,odešla od rodiny dobrovolně,aby mohla chlastat,takže ať se klidně uchlastá a neobtěžuje

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.