Bezdomovci Eva (45) a František (54): Staví si chatu v lese! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Bezdomovci Eva (45) a František (54): Staví si chatu v lese!

Když je hezky, snídají manželé venku před chatou.
Když je hezky, snídají manželé venku před chatou. (Aha! – Karel Kopáč)

Nejznámější bezdomovecký pár v Česku Eva a František Kittelovi si budují chatu v lese na okraji Prahy! Rok a půl po svatbě (deník Aha! informoval) se rozhodli, že chtějí mít vlastní bydlení. V bytečku už mají ložnici a kuchyň, teď se chystají zařídit obývák a své sídlo zateplit na zimu.

Deník Aha! příběh lékařky Evy a jejího manžela Františka sleduje už dva roky, a proto jsme se k nim vydali na návštěvu. Překvapili nás v dřevěné chatě, kterou si postupně zvelebují. „Všechno důležité pro naše bydlení najdeme v kontejnerech. Teď zrovna sháním linoleum na střechu a polystyrén na zateplení,“ usmívá se Franta.

Jejich byteček už má vybavenou ložnici. Na oknech nechybí záclona, v poličce knihy a na stěnách zarámované svatební fotografie. Eva má díky Františkovi i svůj toaletní stolek s obrovským zrcadlem a poličky plné kosmetiky. „Je to všechno z popelnic, už jsme tak získali spoustu oblečení, bot, nádobí, ale třeba i rádio nebo šminky,“ vypráví Eva.

Život v nedostavěné chatě v přírodě oba baví. Jsou rádi, že mají střechu nad hlavou a nemusí trávit noc v dešti. „Je to lepší než na ubytovně, kde není skoro žádné soukromí. Tady máme klid. Když je hezky, sedíme před chatou, když prší, zalezeme do peřin a čteme nebo posloucháme rádio. Zatím si svítíme svíčkami, ale brzy si pořídíme petrolejky,“ popisuje Eva.

Na obživu si oba nejčastěji vydělávají sběrem starého železa nebo papíru či nějakou drobnější brigádou. Na den si vystačí se dvěma až čtyřmi stovkami. „Kupujeme základní potraviny. Franta má rád sladké a buchty, já si zase dám spíš něco od masa. Na plynovém vařiči ráda vařím třeba buřtguláš nebo různé polévky. A zrovna dneska jsme snídali posolený chleba se sádlem,“ vypráví.

Oba přiznávají, že si život bez toho druhého nedokážou představit. „Jsme spolu vlastně pořád. Já mám epilepsii a Franta o mě pečuje, když dostanu záchvat,“ dodává Eva.

František vaří kávu na plynovém vařiči.

Nejútulnější částí chaty je ložnice, kde si oba rádi čtou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.