Panika v Česku: 106 okurek s vražednou bakterií v prodeji! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Panika v Česku: 106 okurek s vražednou bakterií v prodeji!

Okurky
Okurky (Profimedia.cz)

A je to jasné! V Česku se skutečně prodávaly okurky kontaminované vražednou enterohemoragickou bakterií Escherichia coli. 120 kusů podezřelé šarže okurek skončilo v  prodejnách sítě zdravé výživy Country Life a dalších obchodech.

Inspektoři státní zemědělské a potravinářské inspekce začali jednat v sobotu večer, kdy k nim dorazila zpráva ze systému rychlého varování EU. Včera brzy ráno už byli ve skladu společnosti Country Life v Berouně.

Odtud se inspektoři snaží doslova vystopovat každou ze sto dvaceti podezřelých bio okurek.

„Sedmdesát sedm okurek z této zásilky šlo mimo prodejny Country Life, skončily u dodavatelů po celé republice. Všechny odběratele jsme identifikovali a všechny jsme informovali o situaci,“ uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Nyní se snaží zjistit, kdo si je koupil. Kontaminovaná zelenina prý pochází ze španělských biofarem. V Německu zatím zemřelo na nákazu deset lidí, zhruba tisíc s onemocněním bojuje. Ke kontaminaci mohlo dojít až na území Německa.

Tomu nahrává i fakt, že Španělsko zatím nezaznamenalo ani jeden případ onemocnění, ačkoliv zaměstnanci podezřelých farem tvrdí, že okurky jedí každý den. Vědci dosud neodhalili jiný zdroj nákazy, nebezpečná ale mohou být i rajčata a salát.

Otázky a odpovědi kolem EHEC

● Je nákaza přímo v okurkách, nebo na povrchu? Bakterie EHEC se dostala na zeleninu při hnojení. Je tak na slupce. Zničit ji lze omytím okurky. Pak si ale musíte umýt i ruce.

● Můžu se nakazit jen konzumací kontaminované zeleniny? Nikoliv. Onemocnění se můře přenášet i kontaktem mezi lidmi. Stačí, aby se vás nakažený člověk dotkl a vy jste si pak sáhli rukou do úst. Chránit se můžete důslednou hygienou a mytím rukou.

● Pokud sním kontaminovanou okurku, nemoci se už nevyhnu? Záleží, kolik zárodků bakterie sníte. Méně než deset by vám nemělo ublížit. Dál záleží na vašem imunitním systému a aktuální kondici.

● Proč bakterie napadá víc ženy? Podle německých odborníků je to proto, že ženy častěji jedí zeleninu a více než muži kupují biovýrobky.

● Jak se nemoc léčí? Lékaři léčí symptomy, snaží se zabránit dehydrataci a snaží se vytvořit imunitnímu systému pacienta ideální podmínky, aby si s infekcí poradil sám. Pokud začnou kolabovat ledviny, nasazují čištění krve.

Řetězce uklidňují: Naše okurky jsou v pořádku!

Zákazníci v celé Evropě začali ze dne na den přemýšlet o tom, zda v jídle, které si dávají, nejsou okurky. České obchodní řetězce preventivně pozastavily objednávání zeleniny ze Španělska. Například Tesco umístilo do svých obchodů upozornění, že jejich okurky jsou výhradně z jiných zemí.

Největší strach mají ale lidé, kteří se stravují v restauracích či fastfoodech. Nemají totiž jistotu, že zeleninu v salátu někdo skutečně pečlivě umyl.

„Řetězec McDonald’s v Česku odebírá okurky ze Slovenska. Navíc máme dlouhodobě velmi přísné standardy umývání zeleniny,“ uklidňuje mluvčí společnosti Drahomíra Jiráková.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.