Spánek na zádech: Uleví kloubům, ale to chrápání... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Spánek na zádech: Uleví kloubům, ale to chrápání...

Poloha »mrtvola« – rovně na zádech.
Poloha »mrtvola« – rovně na zádech. (Infografika Aha! – Viktor Sika)

Velmi oblíbenou polohou a zároveň strašákem pro spoluspáče je spánek na zádech. Tedy pozice, v níž občas zachrápe nejen pořádný chlap, ale i křehká dívka. Jaké má výhody a jak zabránit možným rizikům, jež přináší?

Trpíteli bolestmi kloubů a artritidou, je pro vás vhodné spát na zádech. Váha těla je rovnoměrně rozložena a při použití správného polštáře není přetížen žádný kloub v těle.

Všeobecně je ale známo, že lidé spící na zádech častěji chrápou. V této poloze se totiž skvěle uvolní svaly v čelistech a jazyk, vlivem gravitace se zúží dýchací cesty a při dýchání v nich vznikají vibrace vyvolávající chrápání.

Nejčastěji jím jsou postiženi dospělí lidé s nadváhou, muži i ženy. První pomoc je tedy shodit přebytečná kila. Lidem spícím na zádech se také hůře okysličuje krev, dýchají rychleji než při spánku v jiné poloze.

Nedoporučuje se tak spát kardiakům, osobám s vysokým krevním tlakem a nemocemi plic. Na zádech nikdy nespěte po návratu z bujarého večírku, hrozí vdechnutí zvratků!

VÝHODA: skvělá poloha při bolestech kloubů

NEVÝHODA: spáč častěji chrápe, zvyšuje se riziko srdečních chorob a astmatu

Tip Aha!

● Jsteli zvyklí spát na zádech, investujte do tvrdšího polštáře nebo si kupte přímo tvarovaný pro spaní na zádech. Nedostatečná podpora krční páteře může způsobit pnutí ve svalech šíje a ramenou. Výsledkem jsou bolesti krční páteře, hlavy, potíže se zrakem.

● Chceteli se poloze »na zádech« odnaučit, vložte si pod horní část zad polštář – donutí vás otočit se na bok nebo na břicho.

Při chrápání nedýcháte!

Spáči s oblíbenou polohou na zádech, kteří si »rádi« zachrápou, jsou ohroženi mnohem častěji než ostatní tzv. syndromem obstrukční spánkové apnoe. Jde o zástavy dechu během spánku, které jsou ukončeny zachrápáním. Opakujeli se tato situace několikrát za hodinu, jedná se již o onemocnění.

Lékaři uvádějí, že postihuje přibližně 10 % populace, více muže – týká se zhruba poloviny mužů ve věku nad 50 let. Čím je počet zástav dechu větší, tím se zvyšuje zdravotní riziko – velké je v souvislosti se vznikem cévní mozkové příhody a srdečního infarktu.

Na chvíle nedýchání nás mohou upozornit příznaky – např. pocit sucha v ústech, nevyspalost či bezdůvodná únava. Odborníci mohou nabídnout speciální masku na spaní či operaci.

Zítra: Spánek na břiše



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.