Noví důchodci: Kde budeme pracovat do 70 let? Tady všude chtějí seniory! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Noví důchodci: Kde budeme pracovat do 70 let? Tady všude chtějí seniory!

Postarší lidé to mají se sháněním práce těžké. A bude ještě hůře...
Postarší lidé to mají se sháněním práce těžké. A bude ještě hůře... (Profimedia.cz)

Malá důchodová reforma, kterou minulý týden posvětila Poslanecká sněmovna, prodlužuje důchodový věk tak, že současní třicátníci budou »makat« do 67 let, současní náctiletí dokonce do sedmdesátky!

Senioři se ale strachují, zda je v šedesáti zaměstnavatelé nevymění za mladší a rychlejší kolegy a oni nezůstanou na ocet. Ostatně tak je tomu mnohdy už dnes...

Jaký je verdikt odborníků, které Aha! kontaktovalo? Spousta z nás přestane ve vyšším věku zvládat stávající práci a bude se muset odhodlat ke kariérní změně! „Nejsem lékař, ale je nasnadě říci, že takový pilot, řidič či chirurg už v sedmdesáti nebude to, co byl ve čtyřiceti,“ nepřímo potvrdil tuto domněnku předseda Rady seniorů ČR Jiří Pernes.

Odborníky zřejmě čeká pozdější kariéra ve školství. „Starší lidé působí jako lektoři, doučují. Nemusejí mít za sebou dráhu profesora ve školství, ale praxi a zkušenosti,“ vysvětlil specialista trhu práce Jiří Kocourek z portálu Jobs.cz.

Jenže k důchodu si dnes přivydělává desetina seniorů, a ne všichni mají tituly. Ti pracují například pro bezpečnostní agentury jako hlídači, vrátní či pokladní. „Většinou na zkrácený nebo poloviční úvazek, ale také za poloviční mzdu, než je obvyklá. Proto je firmy vyhledávají,“ dodal Pernes.

Aha! Víte, že...

Odchodu do penze se do budoucna nedožije každý pátý muž? Experti se domnívají, že za to může právě přílišná pracovní vytíženost.

Přečtěte si
zadnice
18. 5. 2011 • 11:28

Ne. Je to banda flákačů a neumětelů. Ty nabídky práce v příloze bych doporučil většině z nich, aby věděli co je normální život v této republice pod jejich "vedením".

marmat
18. 5. 2011 • 11:21

Obraz společnosti - AŤ UMŘOU, NEŽ Z NÁS "VYDOJÍ" PENZI

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.