Černý pasažér v raketoplánu! To je on: Krteček kosmonaut! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Černý pasažér v raketoplánu! To je on: Krteček kosmonaut!

Andrew Feustel (vpravo) s kapitánem letu Markem Kellym a »černým pasažérem« z Česka.
Andrew Feustel (vpravo) s kapitánem letu Markem Kellym a »černým pasažérem« z Česka. (ČTK/AP, NASA)

Včera čtyři minuty před třetí hodinou odpolední odstartoval z americké Floridy ke svému poslednímu letu raketoplán Endeavour a vedle šesti astronautů je na jeho palubě i černý pasažér z Česka – 20 cm vysoký plyšový Krteček!

Populární postavičku ilustrátora Zdeňka Milera (90) vzal do vesmíru astronaut Andrew Feustel (45), jehož manželka má české předky. Už před dvěma lety si do raketoplánu přibalil českou vlajku a sbírku básní Jana Nerudy. Teď přišla řada na Krtečka, s nímž by měl Feustel po návratu absolvovat turné po Česku.

Startu z Mysu Canaveral přihlížela i členka Kongresu Gabrielle Giffords (40), jejíž manžel Mark Kelly (47) je velitelem letu. Giffords byla 8. ledna postřelena na mítinku v arizonském Tucsonu.

Šest lidí bylo zabito, političku kulka zasáhla do hlavy. Po čtyřech měsících je opět schopna chodit a mluvit, ale její léčba bude ještě dlouhá.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.