Krteček má vlastní planetku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Krteček má vlastní planetku!

Krteček se svým »tátou« Zdeňkem Milerem.
Krteček se svým »tátou« Zdeňkem Milerem. (Aha! - Martin Přibyl, Marek Pátek)

Slavný pohádkový Krteček od Zdeňka Milera má svou vlastní planetku! Před 13 lety objevili astronomové z jihočeské Observatoře Kleť planetku o velikosti 15 kilometrů.

Přemýšleli, jak planetku s číslem 20364 pojmenovat, a protože s vesmírem měl co do činění i oblíbený Krteček, požádali astronomickou unii, zda by mohla nést jméno jeho tvůrce Zdeňka Milera.

„Planetka nese ve všech mezinárodních katalozích od roku 2006 jméno Zdeněk Miler i s českou diakritikou. Každá planetka je očíslovaná, má své jméno a i své zdůvodnění, ve kterém je nejen uveden Zdeněk Miler jako ilustrátor a autor Krtečka, ale je tam přímo uveden i Krteček,“ řekl Aha! spoluobjevitel Miloš Tichý, vedoucí Observatoře Kleť.

Plyšový Krteček se tento týden do vesmíru vypraví i doopravdy. Poletí s americkým astronautem Andrewem Feustelem na misi raketoplánu Endeavour. Start se plánuje na 29. dubna.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.