Muži vs. ženy: Stejná práce, nižší plat! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Muži vs. ženy: Stejná práce, nižší plat!

Pekařka pracuje za méně.
Pekařka pracuje za méně. (Koláž Blesk.cz)

Stejné vzdělání, stejná náplň práce, ale jiný výdělek. A je jedno, jestli se jedná o doktorku nebo pokladní za kasou. Ženy berou v Česku v průměru o 22 procent (asi 80 tisíc Kč ročně) méně než muži. I když ne všechny profese jsou na tom stejně. A třeba dámy-recepční a režisérky dokonce své chlapské protějšky v příjmech převyšují!

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (38, ČSSD) je důvodem, že ženy bývají matky. Prý nepomáhá ani skutečnost, že v naší zemi je větší poměr vysokoškolaček než vysokoškoláků. „Jsou tady děti, požehnání rodiny a základní stavební kámen státu... Ale ty podle nazírání společnosti ženy zdržují v kariérním a finančním růstu, takže nemají nárok na adekvátní plat i důchod,“ uvedla k problematice šéfka rezortu na svém facebookovém profilu. Ona sama kvůli rozdílným odměnám dala výpověď ve své první práci.

Kariérní pauza
Z dat rezortu práce vyplývá, že rozdíl v příjmech je ve všech věkových kategoriích. A vždy je to ve prospěch mužů. Faktorem, který hraje roli, je věk. U mužů i žen do 29. roku života není rozdíl až tak markantní. K nárůstu dochází mezi 35. až 49. narozeninami, kdy jsou ženy nejčastěji na mateřské a mají kariérní pauzu. Tady propad mezi odměnami je až 30 procent.

Rozdílná Praha
Důležité je odvětví, kde ženy pracují. Zatímco ve školství je odměňování téměř stejné, u lékařů je rozdíl obrovský. A nemalou roli hraje i místo, kde vykonávají své povolání. Největší propast mezi výplatami mužů a žen je v Praze a na Vysočině, kde bere něžné pohlaví méně až o čtvrtinu. Nejlépe jsou na tom dříčky v Královéhradeckém a Karlovarském kraji, i když ani tady to není žádná sláva. Rozdíl v příjmech je tu 18 procent v neprospěch žen.

Nelichotivé stříbro
Žádná sláva to není ani v evropském srovnání. Podle ministryně práce je u nás průměrný rozdíl v odměnách mužů a žen 22 procent, což nás řadí na nelichotivé druhé místo v rámci Evropské unie hned za Estonsko a těsně před Německo. „Při přepočítání na peníze u průměrné mzdy, a to je velmi alarmující, u průměrné mzdy činí rozdíl kolem sedmi tisíc korun. Ročně je to přes osmdesát tisíc korun,“ uvedla Maláčová.

Zvýší se minimum i zaručená mzda
Od Nového roku se zvedne minimální mzda. Vláda letos odsouhlasila, že stoupne o dvanáct stovek na 14 600 korun. Tím se zvýší i zaručená hodinová mzda u všech profesí. Ta se odvíjí od složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce. Ministerstvo práce by také rádo zvýšilo životní i existenční minimum. U samotného dospělého by se zvedlo životní minimum ze současných 3410 na 3860 korun měsíčně. Existenční by pak mělo stoupnout z 2200 na 2490 korun.

30 vybraných profesí řečí čísel
Deník Aha! pro vás vybral 30 profesí a podíval se na rozdíly v odměnách v rámci profesí, dosaženého vzdělání, velikosti firmy i sektoru, ve kterém dotyčný pracuje. Tedy jestli ve veřejné, nebo soukromé sféře, a své hraje i věk. Našemu modelovému pracantovi je 45 let. Pokud nenajdete svoji profesi ve výčtu, podívejte se na web www.rovnaodmena.cz, kde je platová kalkulačka, a zjistěte si, jaké jsou rozdíly ve vaší profesi.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.