Pro milovníky grilování: Nejlepší marinády na maso i zeleninu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pro milovníky grilování: Nejlepší marinády na maso i zeleninu!

Grilování
Grilování (Ilustrační foto ara)

Věděli jste, že každý čtvrtý Čech ročně griluje více než desetkrát a každý druhý Čech se účastní grilování nejméně třikrát? Tolik řeč čísel a statistik. Abychom byli ještě lepší a posunuli naše grilovací umění, je třeba sbírat nové zkušenosti. Základem je maso, pochopitelně, ale rafinovaná marináda na naložení dokáže divy! Vylepší chuť, umocní gurmánský zážitek.

Se šéfkuchaři obchodního řetězce Tesco jsme připravili jakousi školu marinování. Co je dobré vědět? A jaké jsou finesy nejlepších grilmajstrů?

Kyselé pro křehčí maso
Ať už připravujete marinádu na cokoliv, držte se základních 3 ingrediencí, tedy rovnice, která je zárukou výborné chuti. Kyseliny nebo enzymy jsou podstatou chuti. Díky nim bude marináda jemnější a maso křehčí. Nuže, přidejte do marinády něco kyselého. Tzn. ocet, víno nebo pivo, citrusovou či brusinkovou šťávu.

Olej a něco s enzymy
Nebojte se marinád, do kterých patří jogurt (řecký jogurt např.), mléko, ananasový džus, papája, med. Samozřejmě olej, který je nositelem chuti a napomůže i při samotném grilování. Ideální je extra panenský olivový olej, dále lanýžový, chilli olej, bazalkový olej. Můžeme přidávat majonézu, podmáslí.

Bylinky
Koření nebo bylinky vytvoří v marinádě finální chuť. Fantazii se meze nekladou. Přidejte čerstvé i sušené bylinky, koření všeho druhu, česnek, cibuli nebo šalotku, citronovou kůru, nastrouhaný zázvor, javorový sirup. V případě, že se chystáte marinovat a grilovat sýry, z trojice přísad vynechejte kyselou část. Chutě sýru by se s ní bily.

Tipy pro marinování
• Krevety nechte v marinádě jen 15 minut. Ostatní mořské plody nechte vymáchat 20 – 30 minut.
• Zeleninu marinujte 30 minut.
• Drůbeží a vepřové maso potřebuje 3 – 12 hodin.
• Hovězímu a jehněčímu masu dopřejte marinádovou lázeň klidně 3 – 24 hodin. • Zrajícím sýrům neuškodí několik dní v marinádě.
• Šetřete solí. Sůl maso spíše vysuší. Solte tedy až těsně před grilováním, kdy sůl vyzdvihne přírodní chuť masa a zeleniny.
• Oleje a kyselé přísady se těžko smíchávají dohromady. Použijte mixér pro snadnější smísení.
• Je dobré marinované maso nebo zeleninu alespoň jednou otočit, aby nasákly obě strany.

Pivní marináda na krkovičku
Potřebujeme:
◗ cibuli
◗ 4 nasekané stroužky česneku
◗ pivo (tmavý ležák je lepší)
◗ sójovou omáčku
Postup:
Na dno široké mělké nádoby rozložíme polovinu tence nakrájené cibule a položíme na ně osolené okořeněné steaky. Proložíme česnekem a zalijeme pivem a sójovou omáčkou. Přikryjeme fólií a marinujeme hodinu při pokojové teplotě nebo necháme přes noc v chladničce.

Celý článek s recepty si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!

Jak grilovat na plynovém grilu? Tipy pro správně propečené kuře a bezchybný steak>>>

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.