Jak komunisté pomohli klasické stolní hře: Dostihy a sázky teď zrychlují! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak komunisté pomohli klasické stolní hře: Dostihy a sázky teď zrychlují!

Margareta Šlemínová s manželem Janem a kmotry – swingovou zpěvačkou Adélou Zejfartovou a trenérem Grzegorzem Wroblewským.
Margareta Šlemínová s manželem Janem a kmotry – swingovou zpěvačkou Adélou Zejfartovou a trenérem Grzegorzem Wroblewským. (Foto ara)

Češi jsou ohromně hravý národ, například klasické Člověče, nezlob se si koupilo už přes 60 milionů milovníků stolních her! Legendární Dostihy a sázky, česká obdoba populárních Monopolů, se dostaly do více než 2,5 milionu domácností. Po pětatřiceti letech od svého vzniku dostávají teď ještě rychlejší verzi.

Je to novinka, v pátek spatřily světlo světa Dostihy a sázky s podtitulem Rychlá dráha. Jde o vylepšenou edici. A pokřtěna byla, kde jinde, na dostizích ve Velké Chuchli Grzegorzem Witoldem Wroblewským, trenéremtrojnásobné vítězky Velké pardubické Orphee des Blins. Křest proběhl v rámci oslav 35 let hry Dostihy a sázky na trhu a 25. výročí úspěšné existence společnosti Dino Toys. „Hra vychází z původních principů, ale má dynamičtější pravidla. Hráči postupují pomocí dvou kostek, tedy rychleji. Do hry jsou přidané strategické prvky, aby hráči mohli ovlivnit její průběh a nebyli odkázáni čistě na náhodu,“ vysvětlil ředitel Jan Šlemín s tím, že se prodalo 2,5 milionu kusů této hry.

Pokusy u rodinného stolu
Hry vymyslel Ladislav Mareš a jeho dcera Margareta Šlemínová dodnes vzpomíná, jak vývojem kdysi žila celá rodina. „ Velmi dobře si pamatuji, jak otec stříhal z papíru kartičky a makety a nutil mě a mého bratra, abychom s ním nový systém donekonečna zkoušeli a pilovali, aby byl hratelný a atraktivní,“ vzpomíná Margareta.

Úspěšnost prodejů:
Název                 Vznik   Počet prodaných ks
Člověče, nezlob se 1896  60 milionů
Monopoly            1943               300 milionů
Dostihy a sázky    1983       2,5 milionu

Celý článek si můžete přečíst v tištěném vydání nedělního deníku Aha!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.