Jak se chystá psí miláček na dostihy? S chrtem na koloběžce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Jak se chystá psí miláček na dostihy? S chrtem na koloběžce!

Marcela Císařová si při psím tréninku upevňuje i svoji fyzičku.
Marcela Císařová si při psím tréninku upevňuje i svoji fyzičku. (Foto Aha! – Martin Pekárek a Lucie Molnárová)

Zatímco v některých zemích patří chrtí závody k dostihovým sportům číslo 1, u nás se jedná o sport spíše pro zasvěcené. Paní Marcela Císařová patří mezi chovatelky, jejíž čtyřnozí šampioni sbírají medaile doma i v zahraničí. Přitom svého prvního chrta získala náhodou a o dostizích tenkrát vůbec nepřemýšlela.

Osudové setkání
Prvního pejska si paní Marcela pořídila úplnou náhodou. Tenkrát ještě vůbec netušila, že menší plemeno chrtů zvaný whippet, na rozdíl od těch větších – greyhoundů, také běhá. Začalo to setkáním se spolužačkou z gymnázia, která měla zrovna doma štěňata. „Kamarádka se mě zeptala, jestli bych nechtěla štěně. Řekla jsem sice, že ne, ale stal se pravý opak. Děti se na ně chtěly jít podívat, takže se nakonec jeden whippet, navíc s poraněnou nožičkou, ocitl u nás doma,“ vzpomíná na osudný okamžik dnes úspěšná chovatelka chrtů.

Pes prý měl tak úžasnou povahu, že po dvou letech získal kamaráda. Z chovatelské stanice svého budoucího přítele sehnala tehdy čtyřměsíčního psa Cesara, který se stal zároveň i jejím prvním dostihovým whippetem. Cesar je sice už v psím nebi, ale paní Marcela má již jeho čtyři následovníky. Dva psy a dvě fenky. Na závodní dráze sbírá v současné době nejvíce medailí a titulů tříletá fenka Fame. Paní Marcela trénuje se svými šampiony na koloběžce.

Na trénink 
s koloběžkou
„Milí, kamarádští, přítulní, rodinní parťáci, závodníci.“ To je okamžitá odpověď paní Marcely na otázku, jakou mají její psi povahu. Co se týče stravování, jedí jednou denně k večeru granule, v době dostihové zátěže i syrové hovězí maso a více proteinů. Kromě pravidelného venčení trénují se svojí paničkou, která jede na koloběžce, patnáct minut denně. „Musí jenom klusat, nesmí se přetěžovat. Odpočinek je velmi důležitý,“ zdůrazňuje chovatelka, která si tak díky čtyřnohým miláčkům udržuje pravidelně i svoji fyzičku. Psy má ubytované v domě. Přes den se volně pohybují po bytě, noci tráví většinou ve svém pokoji. Protože chrti vůbec nemají rádi zimu, nosí v chladném počasí slušivé oblečky.

Fame vyhrává 
i za hranicemi
Na velké greyhoundy se sází hlavně v USA, v Austrálii a ve Velké Británii. V Anglii se dokonce jedná o dostihový sport číslo jedna. Greyhoundů u nás příliš není, ale whippeti z Kovářské závodí nejen na tuzemských, ale i zahraničních tratích. „Vzhledem k tomu, že bydlíme blízko hranic, přeorientovali jsme se trochu i do ciziny. Hlavně na tu německou stranu, kde má tento sport velkou tradici. A úspěšní psi mají tím pádem i větší prestiž ve světě. Například Fame se dostala v Rotterdamu do finále jako nová. A hned se o ní začalo mluvit,“ dodává. Pro fenu je to zároveň dobrá reklama, o její štěňata je pak zájem i v zahraničí. Právě nedávno nakrytá Fame je toho důkazem. Zvláště když otcem bude krasavec Lake It Bohemia Snap Dog.

Zábava, která 
stojí peníze
Představa, že se dá na úspěšné účasti v dostizích zbohatnout, je podle Marcely Císařové mylná. Chov whippetů včetně dostihů je prý naopak velmi drahá zábava. „Přihlásíte se na závod, složíte startovné, u nás zhruba 350 Kč, pes oběhne dvě až tři kolečka, a když to dobře půjde, vyhrajete třeba pohárek. Připočtete-li k tomu cestu například od nás do Mladé Boleslavi, jste tak na patnácti stovkách za jednoho psa. Finanční odměny za vítězství, jako tomu je ve světě, v případě greyhoundů u nás a v Německu v těchto kategoriích neexistují,“ vysvětluje chovatelka. Český dostihový kalendář na rok 2017 zahrnuje akce od dubna do října. Konají na závodištích v Kolíně, Lednici, Mladé Boleslavi, Křešíně a v německém Grepinu, včetně mistrovství Evropy v Maďarsku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.