Fenka zlatého retrívra porodila zelené štěně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Fenka zlatého retrívra porodila zelené štěně!

I když jsi zelený, stejně jsi moje zlato!
I když jsi zelený, stejně jsi moje zlato! (Foto Profimedia.cz)

Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník... Snad všichni si z Večerníčků pamatujeme na animovanou postavu Rákosníčka. Jednoho takové zeleného »skřítka« ale našli i v pelíšku fenky zlatého retrívra ve Skotsku!

Tříletá fenka jménem Rio tam přivedla na svět osm štěňátek. Pozornost všech se ale upírala obzvláště k jednomu s brčálově zelnou barvou. „Když jsem ho poprvé uviděla, nemohla jsem věřit vlastním očím!“ říká majitelka fenky Louise Sutherland.

A co netradiční zabarvení způsobilo? „Jedná se o biliverdin. Zelené barvivo, které není patologické. Naopak, když se objeví ve vulvě rodící feny, znamená to, že se odloučila placenta,“ vysvětlila veterinářka Martina Načeradská.

Stejná látka nám třeba vybarví modřiny do modrozelena. Naštěstí ale není pro štěně nebezpečná, takže stejně jako nám zmizí na těle modřiny, tak i zelená barva u pejska postupně bledne a on už je od sourozenců takřka k nerozeznání.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.