Světový den MLÉKA: 4 hlavní důvody, proč ho pít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Světový den MLÉKA: 4 hlavní důvody, proč ho pít!

Mléko má nezastupitelnou roli.
Mléko má nezastupitelnou roli. (Foto: scom, ara)

I ti nejzarytější odpůrci mléka ho kdysi pili – od maminky jako mimina. Bez mléka (nebo jeho kojenecké náhrady) by každý umřel pár dní po narození. Drtivá většina lidí si náklonnost k mléku udržela po celý život. A to je dobře.

Když v roce 1957 diskutovali ve švýcarském Interlakenu o výživě lidí a o roli mléka přední světoví odborníci, shodli se na tom, že mléko má nezastupitelnou roli. Nedá se ničím nahradit a lidská existence by bez něj a výrobků z něho fakticky nebyla možná. Proč? Protože je v něm vše potřebné pro zdravý život.

Podstata života

Tvoří ji mléčné bílkoviny, které jsou základní součástí buněčných struktur, hormonů a enzymů. Obsahují esenciální aminokyseliny, potřebné pro vývoj organismu a jejich stravitelnost přesahuje 95 %. Mléčné bílkoviny mají i fyziologické funkce, pomáhají kardiovaskulárnímu i nervovému systému, posilují obranyschopnost těla.
Plusový bod: mléko dokáže zničit žaludeční vředy.

Mléčný tuk

Je lehce stravitelný, má vysokou energetickou a ochrannou funkci. Je mimořádně bohatý na vitamin A (protirakovinný antioxidant) a obsahuje až 70 % nasycených mastných kyselin, pomáhajících činnosti cévního systém.
Plusový bod: mléčný tuk (při běžné stravě) obsahuje až čtvrtinu denní dávky zdravého cholesterolu.

Mléčný cukr

Ve výživě plní obdobnou funkci jako jiné sacharidy. Jeho předností je nejen vysoký obsah energie, ale její rychlé a snadné využití. V mléčných výrobcích se laktóza mění na kyselinu mléčnou, která v potravině (zakysané výrobky, sýr, tvaroh) brzdí bujení hnilobné mikroflóry.
Plusový bod: Laktóza v mléce působí jako přirozený konzervant.

Minerální látky

Pouze z mléka dokáže lidský organismus získávat v potřebném množství a kvalitě vápník. V tomto směru má mléko nezastupitelné postavení, vápník z jednoho jeho litru pokryje denní potřebu dospělého člověka. 99 % vápníku v těle je v kostech – po narození asi 30 gramů, v dospělosti asi 1,40 kg.
Plusový bod: Vápník z mléka účinně brání osteoporóze – řídnutí kostních tkání.

Skladování a zpracování

Po nadojení se mléko skladuje v nerezových tancích v tzv. mléčnici, kde se pomalu promíchává a chladí. V samotné mlékárně se pak podrobí tepelné úpravě, která z něj odstraní nežádoucí bakterie (většinou se do mléka dostanou z tzv. bakteriologické zátky, tj. nečistot utkvělých ve strucích kravského vemene). Děje se to pasterizací, tj. zahřátím mléka na 70 – 85 st. Celsia. Toto mléko je potřeba spotřebovat do několika dní, na rozdíl od mléka trvanlivého. To se zahřeje na teplotu až 135 st. Celsia a vydrží mnoho měsíců bez ztráty kvality.

Druhy podle tuku

V mlékárně se při běžném zpracování z mléka vždy odstraní smetana, která se do něj vrací tak, aby bylo dosaženo požadovaného stupně tučnosti mléka.
Plnotučné mléko 3,5 – 5 % tuku

Polotučné mléko 1,5 – 1,8 % tuku

Nízkotučné (odstředěné) mléko do 0,5 % tuku

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.