Lednice plná zdraví

Máte v lednici deset piv, punčový dortík a párek k večeři? Nebo se ve spodní přihrádce zelená nať mrkve, nad ní je čerstvá ryba a ještě výš kus sýra a mléko? Pivo nebo sem tam zákusek nevadí, ale na zdravé věci nezapomínejte. Jak je správně skladovat?
Aby si suroviny uchovaly kvalitu a čerstvost, je nutné je v chladničce správně skladovat. Nejvyšší vlhkost potřebuje ovoce a zelenina. Právě pro ně bývají určeny nejníže položené boxy. Ale pozor! Pobyt v ledničce nesvědčí většině exotických druhů ovoce (banány, mango, citrusy, ananas), ale také okurkám, rajčatům, bramborám, cibuli nebo česneku.
Nad ovocem a zeleninou má místo čerstvé maso, ryby a uzeniny. Ještě výš ukládejte sýry, jogurty, mléko a mléčné výrobky. Ve dvířkách je prostor na nápoje, máslo a obvykle jsou zde i speciální držáky na vejce. Nedávejte je do chladničky v papírovém obalu z obchodu. Je plný bakterií.
Správná teplota v chladicí části lednice by neměla přesahovat
5 °C. Pro čerstvé maso je ideální teplota do 4 °C, pro mleté pouhé 2 °C. Čerstvé mořské ryby nejlépe uchovávejte při -1 až
2 stupních. Sladkovodní ryby snesou až 5 °C a výrobky z ryb potřebují 1 až 8 °C. Načaté potraviny ukládejte do chladničky v potravinové fólii, uzavíratelném sáčku či v uzavřené nádobě.
Maso
Na maso říkají odborníci ano! Důležitá je ale jeho kvalita – věnujte tedy pozornost původu, čerstvosti a tepelné úpravě. Pozor i na nadužívání. Prospěšné je jíst maso dvakrát třikrát týdně, střídejte i druhy. Je zdrojem bílkovin potřebných pro správnou funkci organismu, vitaminů D a B12 (podporující krvetvorbu i nervový systém), železa a omega-3 mastných kyselin (snižují riziko srdečních chorob).
Ryby
Na rozdíl od jiných druhů masa nepanují o tom rybím tak vypjaté spory. Ryby alespoň dvakrát třikrát týdně! Nejzdravější jsou ryby mořské a tučné (losos, tuňák). Jejich maso je zdrojem kvalitních bílkovin, dále vitaminů D a B2 (riboflavin) a obsahuje i cenné minerální látky – vápník, fosfor, zinek, železo, jód, hořčík a draslík.
Ovoce a zelenina
Každý druh má něco do sebe. Třeba mrkev: Provitamin A je důležitým antioxidantem, zlepšuje stav pleti. Zároveň podpoří tělo v boji proti zánětům a toxinům a v udržování správné hladiny hormonů, přispěje ke správné činnosti jater. Je také bohatým zdrojem betakarotenu. Brokolice zase obsahuje široké spektrum vitaminů a minerálů, zejména cenné vitaminy řady A, vitamin C, B1, kyselinu listovou a další prospěšné látky.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko, jogurty, sýry. Mléko je podle odborníků skvělá potravina se třemi základními živinami (bílkoviny, tuky a sacharidy). Kromě céčka obsahuje prakticky všechny důležité vitaminy a je i zdrojem důležitých minerálních látek. Pravidelná konzumace u dětí navíc snižuje riziko nadváhy v dospělosti.
Vejce
Další diskutovaná potravina. Zdravá, či nezdravá? V pestrém jídelníčku mají své místo, ale v rozumném množství. Jsou totiž zdrojem vitaminů A, B, D, E a K. K tomu obsahují fosfor, železo, síru a vápník. Dvě až tři týdně jsou v pořádku.
CHRAŇTE VITAMINY I CHUŤ
Aby se při tepelné úpravě ze surovin nevytrácely cenné vitaminy či minerály, vařte je šetrně. Kvalita surovin zůstává maximálně zachována při přípravě v páře (parní hrnec, napařovač, parní trouba). Moderní je i pomalé vaření. Zdravější je také vaření s minimem tuku. V moderním nádobí se pokrmy nepřipékají, existují také fritovací hrnce, kde vám na přípravu hranolek stačí pár kapek oleje.