Lednice plná zdraví | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Lednice plná zdraví

 (Profimedia)

Máte v lednici deset piv, punčový dortík a párek k večeři? Nebo se ve spodní přihrádce zelená nať mrkve, nad ní je čerstvá ryba a ještě výš kus sýra a mléko? Pivo nebo sem tam zákusek nevadí, ale na zdravé věci nezapomínejte. Jak je správně skladovat? 

Aby si suroviny uchovaly kvalitu a čerstvost, je nutné je v chladničce správně skladovat. Nejvyšší vlhkost potřebuje ovoce a zelenina. Právě pro ně bývají určeny nejníže položené boxy. Ale pozor! Pobyt v ledničce nesvědčí většině exotických druhů ovoce (banány, mango, citrusy, ananas), ale také okurkám, rajčatům, bramborám, cibuli nebo česneku.

Nad ovocem a zeleninou má místo čerstvé maso, ryby a uzeniny. Ještě výš ukládejte sýry, jogurty, mléko a mléčné výrobky. Ve dvířkách je prostor na nápoje, máslo a obvykle jsou zde i speciální držáky na vejce. Nedávejte je do chladničky v papírovém obalu z obchodu. Je plný bakterií.

Správná teplota v chladicí části lednice by neměla přesahovat 

5 °C. Pro čerstvé maso je ideální teplota do 4 °C, pro mleté pouhé 2 °C. Čerstvé mořské ryby nejlépe uchovávejte při -1 až
2 stupních. Sladkovodní ryby snesou až 5 °C a výrobky z ryb potřebují 1 až 8 °C. Načaté potraviny ukládejte do chladničky v potravinové fólii, uzavíratelném sáčku či v uzavřené nádobě.

Maso

Na maso říkají odborníci ano! Důležitá je ale jeho kvalita – věnujte tedy pozornost původu, čerstvosti a tepelné úpravě. Pozor i na nadužívání. Prospěšné je jíst maso dvakrát třikrát týdně, střídejte i druhy. Je zdrojem bílkovin potřebných pro správnou funkci organismu, vitaminů D a B12 (podporující krvetvorbu i nervový systém), železa a omega-3 mastných kyselin (snižují riziko srdečních chorob).

Ryby

Na rozdíl od jiných druhů masa nepanují o tom rybím tak vypjaté spory. Ryby alespoň dvakrát třikrát týdně! Nejzdravější jsou ryby mořské a tučné (losos, tuňák). Jejich maso je zdrojem kvalitních bílkovin, dále vitaminů D a B2 (riboflavin) a obsahuje i cenné minerální látky – vápník, fosfor, zinek, železo, jód, hořčík a draslík.

Ovoce a zelenina

Každý druh má něco do sebe. Třeba mrkev: Provitamin A je důležitým antioxidantem, zlepšuje stav pleti. Zároveň podpoří tělo v boji proti zánětům a toxinům a v udržování správné hladiny hormonů, přispěje ke správné činnosti jater. Je také bohatým zdrojem betakarotenu. Brokolice zase obsahuje široké spektrum vitaminů a minerálů, zejména cenné vitaminy řady A, vitamin C, B1, kyselinu listovou a další prospěšné látky.

Mléko a mléčné výrobky

Mléko, jogurty, sýry. Mléko je podle odborníků skvělá potravina se třemi základními živinami (bílkoviny, tuky a sacharidy). Kromě céčka obsahuje prakticky všechny důležité vitaminy a je i zdrojem důležitých minerálních látek. Pravidelná konzumace u dětí navíc snižuje riziko nadváhy v dospělosti.

Vejce

Další diskutovaná potravina. Zdravá, či nezdravá? V pestrém jídelníčku mají své místo, ale v rozumném množství. Jsou totiž zdrojem vitaminů A, B, D, E a K.  K tomu obsahují fosfor, železo, síru a vápník. Dvě až tři týdně jsou v pořádku.

CHRAŇTE VITAMINY I CHUŤ

Aby se při tepelné úpravě ze surovin nevytrácely cenné vitaminy či minerály, vařte je šetrně. Kvalita surovin zůstává maximálně zachována při přípravě v páře (parní hrnec, napařovač, parní trouba). Moderní je i pomalé vaření. Zdravější je také vaření s minimem tuku. V moderním nádobí se pokrmy nepřipékají, existují také fritovací hrnce, kde vám na přípravu hranolek stačí pár kapek oleje.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.