Nástrahy psí zimy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nástrahy psí zimy

Pokud venčíte ve městě, omyjte psům po procházce tlapky a namažte je vazelínou, nebo speciálním krémem.
Pokud venčíte ve městě, omyjte psům po procházce tlapky a namažte je vazelínou, nebo speciálním krémem. (Profimedia.cz)

I když vaši psí svěřenci přežili nástrahy oslav Nového roku, zima je pro ně stejně dost náročné období.  Chlad, vlhko, sůl, která útočí na tlapky… Jak zařídit, aby si zimu užili?

Jak na zimní procházky?

Pro malá plemena, štěňata, psí seniory, naháče a krátkosrstá plemena je psí kabátek nutností. Vždycky se ujistěte, že je kabátek či dečka na psovi suchá. Vlhkost je pro psi horší, než chlad.

Psi si na botičky musí zvyknout, při delších procházkách po zledovatělém sněhu je však oceňují i saňoví psi. Pokud venčíte ve městě, omyjte psům po procházce tlapky a namažte je vazelínou, nebo speciálním krémem. Vystříhejte přerostlou srst mezi prsty, tam se zachycuje hodně nečistot.

Při procházce nikdy nepouštějte psa na zamrzlé vodní plochy. Snadno se může probořit utopit se, nebo zemřít na podchlazení.

Po procházce umyje psovi tlapky a břicho. Nenechte ho olizovat nečistoty, posypové soli pro něj mohou být toxické.

Na co si dát v zimě u psa pozor?

Podchlazení – zvláště u štěňat a malých psů může tělesná teplota klesnout velmi rychle. U starých zvířat zas hrozí zejména v nedostatečně zateplené boudě. Myslete na to, že s věkem se nároky psů mění.

Omrzliny – psa kontrolujte, poškození tkání může být patrné teprve několik dní po vzniku omrzlin.

Spálení sluncem – i když se to zdá nepravděpodobné, hrozí zvláště na horách. Sluneční světlo se odráží od sněhu a může popálit psovi nos, vnitřek uší a břicho.

Otrava – Různé posypové soli a postřiky jsou jedovaté a psi mají tendenci si je z tlapek a srsti olizovat. Snažte se vyhýbat místům s posypem, nebo nečistoty umyjte. Pokud začne zvracet, upozorněte na možnost otravy veterináře.

Pojídání sněhu či ledu – pokud pes nemá v zimě dost tekuti (zamrzlá miska, dlouhá procházka bez tekutin), doplňuje je požíráním sněhu a ledu. To může způsobit nevolnost a zvracení.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.