Už pijeme letošní burčák! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Už pijeme letošní burčák!

Hrozny posbíral Václav Korvas ve skleníku ...a pak si připil se zeťákem Zdeňkem Petříkem (55).
Hrozny posbíral Václav Korvas ve skleníku ...a pak si připil se zeťákem Zdeňkem Petříkem (55). (Foto Aha! – Slávka Červená)

Zatímco vinaři začnou sbírat úrodu až za několik týdnů, první burčák v Česku si již vychutnává Václav Korvas (84) z Polešovic na Uherskohradišťsku. 

Hrozny sbírá ve skleníku. Ve skleníku má již od 60. let tři hlavy veltlínu červeného raného. Sklízí ho pravidelně ve stejnou dobu. „Je zajímavé, že letos, přes ta tropická vedra, má cukernatost 14 stupňů, tedy o dva stupně méně oproti předcházejícím letům. Sklidil jsem 140 kilogramů a burčáku je 80 litrů. Hrozny byly vyhřáté, úplně horké a za 24 hodin už mošt vřel,“ přiblížil. 

Ve skleníku má již od 60. let tři hlavy veltlínu červeného raného. Sklízí ho pravidelně ve stejnou dobu. „Je zajímavé, že letos, přes ta tropická vedra, má cukernatost 14 stupňů, tedy o dva stupně méně oproti předcházejícím letům. Sklidil jsem 140 kilogramů a burčáku je 80 litrů. Hrozny byly vyhřáté, úplně horké a za 24 hodin už mošt vřel,“ přiblížil.

Víte, že...
...burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné? Zákon stanovuje, že se pod názvem burčák smí prodávat výhradně produkt vyrobený z tuzemských hroznů od 1. srpna do 30. listopadu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.