Jak Češi vybírají dovolenou? Bojí se teroristů a o zdraví! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak Češi vybírají dovolenou? Bojí se teroristů a o zdraví!

Dovolená
Dovolená (profimedia.cz)

Hrozbu útoku teroristů během dovolené Češi rozhodně nepodceňují. Podle teroristů vybírá cíl své cesty 67 % lidí, kteří míří na dovolenou do zahraničí. Druhé jsou na »žebříčku strachu« zdravotní problémy.

Z možných rizik, které číhají na cestách, mají Češi podle aktuálního průzkumu Europ Assistance největší strach z teroristického útoku. I když se našim končinám zatím podobné problémy vyhýbají, Češi mají z teroristů větší obavy než zbytek Evropanů. A to dokonce včetně zemí, kde už skutečně k nějakému útoku došlo. Zatímco v Evropě při výběru dovolené zvažuje riziko terorismu 48 % lidí, v Česku je to 67 %.
Značný strach ale mají čeští turisté i z možných zdravotních problémů. Ale podle Michala Egerta z Europ Asistance opět na zdravotní rizika myslí více než zbytek Evropy.

Jaká rizika řídí vaši dovolenou?
67 % Teroristický útok
64 % Zdravotní riziko
54 % Osobní napadení
54 % Sociální nepokoje
39 % Přírodní katastrofa
Zdroj: Europ Assistance

Co si před dovolenou připojišťujete
82 % Zdraví
26 % Auto
25 % Zavazadla
25 % Celý zájezd
14 % Nic
5 % Riziko přírodní katastrofy
4 % Riziko teroristického útoku

V cizině má zdraví cenu zlata
I banální zdravotní problémy můžou v cizině vyjít pořádně draho. Například pomoc při zažívacích potížích vyjde minimálně na 100 eur, stejně jako nákup léků při poštípání hmyzem. A pořádně s prohnete i při akutním ošetření zubů, na které budete potřebovat několik set eur.
„Cestovní pojištění je nejlepší investicí před každou zahraniční cestou. Náklady na léčbu se sice v jednotlivých zemích liší, ale vždy jsou neporovnatelně vyšší než částka, kterou klient za pojištění zaplatil,“ radí Timea Manek, specialistka na cestovní pojištění Air Bank.

5 tipů, jak se vyvarovat problémů
*Zaplaťte si cestovní pojištění.
*Při problémech ihned volejte asistenční službu. Cenu hovoru neřešte, ošetření »bez dohledu« asistenční služby vás vyjde dráž než hovor.
*Kartičku asistenční služby s sebou nosit nemusíte, stačí, když si číslo asistenční služby uložíte do mobilu. V případě potřeby pak na lince nadiktujete jen své jméno a datum narození.
*Hotelový lékař bývá dražší než ošetření v nemocnici. Počítejte s tím, že pojišťovna předražený účet nemusí zaplatit v plné výši. „Například v Egyptě, kde turisty trápí tzv. faraonova nemoc, se ošetření hotelovým lékařem oproti jinému zdravotnickému zařízení může lišit o desítky eur,“ říká Timea Manek.
*Než vyhledáte lékaře, zavolejte na číslo asistenční služby svého cestovního pojištění, kde vám doporučí nejvhodnější zdravotnické zařízení. Pak máte jistotu, že pojišťovna ošetření uhradí v plné výši.“

Evropský průkaz zdravotního pojištění: Všechno nevyřeší
Máte Evropský průkaz zdravotního pojištění, a tak nevidíte důvod se ještě zvlášť pojišťovat? Pozor! Veřejné zdravotní pojištění pokrývá jen nejnutnější ošetření a máte nárok jen na stejné podmínky jako občan země, ve které se nacházíte. A řada zemí má vysokou spoluúčast pacientů.

Jak je kde vysoká spoluúčast pacienta
*Slovensko – spoluúčast není obvykle žádná.
*Itálie – spoluúčast není obvykle žádná.
*Rakousko – obvykle do 10 %.
*Francie – léky si hradí pacient, na úhradě péče se podílí minimálně 30 %.
*Švýcarsko – léky si hradí pacient, na úhradě péče se podílí zhruba 20 %.
Více informací o jednotlivých zemích najdete na adrese: http://www.kancelarzp.cz/cs/pojistenci/prava-naroky-eu/postupy-zeme-eu.

Jak se vyznat v cestovním pojištění
Máte cestovní pojištění? Možná ani netušíte, že si k němu můžete pořídit celou řadu různých připojištění.

ZAVAZADLA
Zmizel z hromady kufrů při vykládání před hotelem právě ten váš? Ochrání vás připojištění zavazadel, protože pojišťovna vám hodnotu ukradených věcí nahradí. „Nezapomeňte si ale od policie zajistit potvrzení o krádeži, pojišťovna ho bude potřebovat, stejně tak jako doklad od věcí, které vám byly ukradeny,“ radí Timea Manek, specialistka na cestovní pojištění Air Bank. Pokud se vám ale zavazadlo ztratí při letecké přepravě, pojišťovna vám nepomůže. Za zavazadla je odpovědný přímo dopravce.

ODPOVĚDNOST ZA ŠKODU
Shodilo vaše dítě v obchodě láhev drahého vína? Vytopili jste nedopatřením hotelový pokoj? Pomůže vám připojištění odpovědnosti za škodu. „Vzniklou škodu na místě neplaťte, protože tím byste přiznali svou vinu. Poškozeného odkažte s jeho nárokem na svého pojistitele, tedy přímo na pojišťovnu, která s ním celou událost dořeší za vás,“ radí Manek.

PRÁVNÍ OCHRANA
I banální dopravní nehoda může být v cizině velkým problémem. Pokud máte připojištění právní ochrany, asistenční služba za vás bude jednat s policií i dalšími účastníky nehody. Tohle připojištění se vyplatí dokonce i v případě, když v zahraničí spácháte dopravní přestupek. Samotnou pokutu sice pojišťovna neproplatí, ale asistenční služba vám pomůže při jednání s dopravní policií a při zařizování složení kauce.“

RIZIKOVÉ SPORTY
Možná netušíte, že i jízdu na vodním skútru nebo zorbing považují pojišťovny za rizikové sporty, na které se nevztahuje běžné cestovní pojištění. Pokud se chcete na dovolené projet na motokárách nebo si zařádit na vodních lyžích, nezapomeňte si sjednat připojištění rizikových sportů. Existují ale i »sporty«, na které vás většinou nepojistí nikdo. Patří sem například běh s býky nebo lov exotické divoké zvěře.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.