Zlevnění benzinu a dovolených na spadnutí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Zlevnění benzinu a dovolených na spadnutí!

Banka posílí korunu.
Banka posílí korunu. (Foto: ara)

Přijde to možná už na apríla a nebude to vtip: Po třech a půl letech přestane Česká národní banka uměle snižovat kurz koruny. Za euro bychom měli místo dnešních 27 Kč dát až o dvě koruny méně. Jenže odborníci varují, že kvůli měnovým spekulantům to bude jako na houpačce. Kdy si tedy jít pro eura na dovolenou nebo pro novou televizi?

ČNB je v posledních týdnech pod velkým tlakem, a tak ekonomové očekávají konec oslabování koruny v nejbližších dnech. Bankéři ale mlží. „Nacházíme se v tzv. mediální karanténě před jednáním bankovní rady. Dovoluji si vás odkázat na tiskovou konferenci, která se uskuteční tento čtvrtek,“ nechtěl termín komentovat mluvčí Marek Zeman.

Hlavní ekonom investiční společnosti CYPRUS Lukáš Kovanda (36) se domnívá, že rozhodnout by se mohlo právě na tomto jednání. Podle něj by to banka mohla oznámit už v sobotu 1. dubna. Víkendové datum je výhodné, jelikož se neobchoduje s devizami a finanční trh bude mít čas se připravit. Nebo 10. dubna, kdy se zveřejní nové údaje o inflaci.

Houpačka
Co se stane po tom, až ČNB oznámí, že přestává tisknout koruny a nakupovat eura, tedy intervenovat? „Koruna bude posilovat i oslabovat. Skutečně to bude jako houpačka. Je téměř jisté, že kurz vyletí až na 30 korun za euro,“ řekl pro Aha! Kovanda. Lidé by se neměli zbavovat korun.

„Předpokládám, že kurz takto vyletí do léta, potom začne klesat,“ varuje před rychlým nákupem eur a doporučuje nechat nákup valut až těsně před dovolenou. Tento scénář nepředpokládá Petr Šváb za směnárny Exchange. „Během 14 dní se to ustálí. Lidé předpokládají, že kurz půjde dolů, tak vyčkávají. Určitě bych s výměnou také počkal,“ říká Šváb.


Palivo? Dvě koruny dolů!
V první vlně se dá očekávat, že zdraží věci z dovozu, což pocítíme například při nákupu potravin. Od léta by pak měly ceny klesat, což se projeví i v cenách benzínu. „Pakliže se všechno příznivě sejde a koruna posílí i oproti dolaru, mohly by benzín i nafta zlevnit až o dvě koruny na litr,“ věří Kovanda.

V dlouhodobém horizontu by mohly zlevnit také rodinné dovolené, ale to je podle šéfky Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Terezy Pickové záležitost příštího roku. „Letos evidujeme extrémní zájem o zájezdy v předprodeji, ale to si lze vysvětlovat zadržovanou poptávkou v minulých letech. Neevidujeme, že by lidé s koupí zájezdu vyčkávali na ukončení intervencí,“ řekla Aha!.

Co se bude dít?
*Zdražit by mělo hlavně zboží z dovozu a potraviny, především ovoce a zelenina.
*Vyšší ceny by podle odhadů mohly být do léta. Pak by koruna měla posilovat.
*Zlevnit by mohla elektronika, oblečení a další věci z dovozu. Dolů by měly jít i ceny benzínu i nafty. Výhodnější budou také nákupní výlety do zahraničí, zájezdy.
*Jan Vetyška z Asociace pro elektronickou komerci se domnívá, že kvůli vyšší inflaci se zlevnění zboží výrazně neprojeví. „Obchodníci v oblasti elektroniky podnikají na hranici minimální marže, proto nepředpokládáme zásadní změny v koncových cenách. Změna kurzu se projeví až po vyprodání současných skladových zásob.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.