Velké srovnání mobilních tarifů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Velké srovnání mobilních tarifů!

České mobily jsou spíše kasičky na velké peníze.
České mobily jsou spíše kasičky na velké peníze. (Foto Twitter, koláž Aha!, zdroj dTest)

Dobrou zprávu pro všechny Čechy, kteří si zoufají nad vysokými účty za mobilní služby a nad arogancí operátorů, zveřejnil včera premiér. „Dohodl jsem se dnes s parlamentními stranami, zkrátíme lhůtu pro projednání zákona o elektronických komunikacích na 20 dnů, bude to 1. bod na dubnové schůzi!“ napsal Bohuslav Sobotka (45, ČSSD) na svůj Twitter.

Jen co se premiér zbavil »brzdy«, tedy ministra průmyslu Jana Mládka (56, ČSSD), jde všechno jak po másle. Novela telekomunikačního zákona, která má mimo jiné posílit práva spotřebitelů, by mohla projít ještě do voleb. Sobotka totiž učinil »gentlemanskou dohodu« s politickými spojenci i soky.
Neprosadil sice, aby novela byla přijata ve zkráceném řízení a putovala rovnou do Senátu, ale rychleji to přece jen bude. Místo 60 dnů se bude projednávat jen 20 a začne to už na dubnové schůzi jako první bod.

Firmy protestují
Klienti mobilních operátorů se tak mohou těšit na to, že budou moci rychleji odejít ke konkurenci. A operátoři se zase mohou »těšit« na vysoké pokuty za prohřešky. Proti bleskurychlému přijetí nových pravidel se bouří jak telekomunikační firmy, které poslaly premiérovi dopis, tak i někteří poslanci.
Například šéf hospodářského výboru Sněmovny Ivan Pilný (ANO) kritizoval, že k diskusi o novele nebyli přizváni operátoři. „Zdůrazňuji, že zákon chceme udělat tak, aby byl ve prospěch spotřebitele, v této verzi ale není, proto musí být projednán ve výborech,“ zlobil se.

Mládkoviny ven
Výbory však mohou projednat návrh ještě před prvním čtením ve Sněmovně.
Z návrhu novely na doporučení legislativní rady vlády vypadne ustanovení o možnosti poskytovat jen takové slevy klientům, které by měly firmy dopředu zahrnuté ve svých cenících. Návrh do novely dodatečně protlačil právě exministr Mládek, kterého premiér po kritice odvolal.

Co se má změnit
*Zkrátí se čas na změnu telekomunikačního operátora na deset dní
*Zvýší se pokuty udělované operátorům z nynějších 20 milionů Kč až na deset procent z obratu firmy.
*Smlouvy budou muset obsahovat maximální rozsah jednostranné úpravy a povinnost informovat spotřebitele o možnosti od smlouvy při změně podmínek bez sankcí odstoupit.

Voláme draze
Porovnání neomezených tarifů ukazuje, že Češi mají jedny z nejdražších. Například v Polsku platí za totéž navíc s vyšším limitem pro přenos dat ani ne polovinu. Levnější zhruba o čtyřicet procent pak mají podobný tarif i ve Velké Británii, který ale ještě navíc zahrnuje i neomezené volání v rámci celé EU. Podobná výhoda na roaming pak patří i k volným tarifům v sousedním Německu, které stojí podobně jako v ČR.

Srovnání neomezených tarifů*
Země                  T-Mobile    Vodafone    O₂
Česko                      749 Kč    749 Kč    749 Kč
Slovensko                757 Kč       –         811 Kč
Německo                 730 Kč     730 Kč    676 Kč
Rakousko                406 Kč        –          –
Polsko                     305 Kč        –          –
Británie                      –           471 Kč    565 Kč
Itálie                         –           1055 Kč    –
Španělsko                  –            757 Kč     –
Nizozemsko             582 Kč       703 Kč     –
Maďarsko                961 Kč       874 Kč     –
Rumunsko               487 Kč       270 Kč     –

*Volání + sms + data kolem 2 GB v rámci země.
Přepočteno kurzem 27,04 Kč/euro a 6,10 Kč/PLN, 8,74 Kč/100 HUF.

Přečtěte si
ivannavratil386
15. 3. 2019 • 07:07

To je skvělá zpráva... I tak si ale myslím, že je v tomto ohledu před námi ještě dlouhá cesta. Přecejen ty ceny, které si u nás operátoři účtují jsou v porovnání se zbytkem Evropy pořád příliš vysoké. I přes to se ale u nás dá vyjednat relativně výhodný tarif za dobrou cenu. Mně v tom třeba dost pomohlo porovnání, které jsem našel tady: https://www.usetreno.cz/

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.