Češi a mobily: Co o nás prozrazují? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Češi a mobily: Co o nás prozrazují?

Češi sice vlastní spoustu mobilních telefonů, ale paradoxně volají za hodně peněz.
Češi sice vlastní spoustu mobilních telefonů, ale paradoxně volají za hodně peněz. (Foto: ara)

Za uplynulých 15 let se počet mobilů v českých domácnostech téměř zpětinásobil. Dnes už tak snad není člověka, který by alespoň jednu tuhle hračičku nevlastnil.

V naší  desetimilionové zemi je registrováno 14 milionů SIM karet. Každým rokem přitom mobilů přibývá, i když ne už tak rychle jako v minulosti. „Nicméně prostor pro další růst tu ještě je,“ míní Martina Tocháčková z Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Překvapivě více mobilů vlastnili lidé s nižšími příjmy, jak vyplývá z údajů statistického úřadu. V uplynulých pěti letech se jejich roční účet za telefon pohyboval kolem 2,5 tisíce korun. Jenže i když bohaté domácnosti platily operátorům v roce 2010 skoro dvojnásobek toho, co ty chudé, účty se jim snižovaly mnohem větším tempem. Během pěti let to bylo o stokoruny, zatímco u málo majetných šlo jen o koruny. Za české ceny
Velkým tématem také bývá srovnání cen služeb u nás a v zahraničí. Například z nedávného průzkumu dTest vyplývá, že jeden z rakouských operátorů nabízí v případě neomezených balíčků více muziky než ti v Česku, a to dokonce za poloviční peníze! Naštěstí pro nás všechny, k 15. červnu příštího roku končí v celé EU poplatky za roaming.

Znamená to, že volat, posílat SMS nebo sjíždět internet budou Češi třeba z Chorvatska za domácí ceny. Nepromítnou pak ale operátoři výpadek příjmů do běžných tarifů? Podle Tocháčkové jde o předčasný dotaz. „Mobilní trh je velmi konkurenční prostředí a operátoři nám nesdělují svoje obchodní záměry,“ řekla jen.

Čím dále, tím lépe
Podle některých studií má záření z mobilu vliv na vznik rakoviny, na nespavost i zhoršení paměti. Podle průzkumu společnosti Google dokonce 74 procent uživatelů se svým mobilem usíná. Koledují si o malér? Podle českého odborníka na kognitivní poruchy Jakuba Horta by jeden musel mít mobil věčně přilepený k hlavě, aby ho to poznamenalo. „Tam se to liší čtvercem vzdálenosti, takže když to máte jeden centimetr vzdáleno od hlavy a když to máte vzdáleno dva centimetry, tak ten vliv není dvakrát menší, ale až čtyřikrát či 16krát menší,“ uklidňoval Hort pro Blesk.cz.

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.