Dovolená zlevňuje! Víme, kde ušetříte nejvíce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dovolená zlevňuje! Víme, kde ušetříte nejvíce

Loňským hitem mezi cestovateli bylo po roční pauze znovu Chorvatsko.
Loňským hitem mezi cestovateli bylo po roční pauze znovu Chorvatsko. (Lidé a Země)

Plánujete letní dovolenou? Pak pro vás máme dobrou zprávu. V řadě zemí Češi letos ušetří. Podle průzkumu UniCredit Bank zlevní oproti loňsku až desítka nejpopulárnějších zemí. Nejvíce si turisté polepší v Egyptě, Turecku a Tunisku. Z evropských zemí vede jednoznačně Bulharsko.

Cestujeme stále více. Po loňském roce, kdy jsme podnikli 4,3 milionu cest delších než 4 dny, hlásí cestovky rekordní zájem o předprodeje. Může za to i dobrá finanční situace domácností. „Nejrychlejší růst reálných mezd za posledních osm let i klesající nezaměstnanost se promítají do zájmu Čechů cestovat za hranice naší země,“ vysvětluje Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank.

Vede Chorvatsko
Loňským hitem mezi cestovateli bylo po roční pauze znovu Chorvatsko (828 tisíc cest delších než 4 noci). Předloni první Slovensko se propadlo o třetinu (555 tisíc cest) a vrátilo se na druhou příčku zájmu. Třetí nejpopulárnější zemí byla Itálie (552 tisíc cest), následovaná Rakouskem (373 tisíc cest) a Řeckem (265 tisíc cest). U leteckých zájezdů pak cestovky očekávají především větší počet Čechů v Řecku a Egyptě. „Očekáváme rekordní sezonu. Hitem letošního léta bude Řecko, velmi výrazně se na scénu vrací i Egypt. U něj se nárůst oproti loňsku počítá ve stovkách procent,“ doplňuje Jan Bezděk z CK Fischer.



Kde jsou Češi boháči?
Zatímco především v západoevropských destinacích se nám při pohledu na místní ceny protáčejí panenky, v jiných zemích mají naše peněženky větší váhu než doma. Platí to zejména v Egyptě, kde loni místní měna ztratila proti koruně hned polovinu své hodnoty. Kupní síla koruny vzrostla i v Turecku (+11,2 %) nebo Tunisku (+6,6 %). Z evropských zemí si oproti loňsku nejvíce přilepšíme v Bulharsku (+1,8 %), kde si za 1000 korun koupíme to samé co u nás za 1370 Kč. Daleko nejmenší hodnotu má tisícikoruna v Rakousku, kde je její hodnota přibližně poloviční. Kupříkladu v Salzburgu si za ni nakoupíte jen tolik co u nás za 459 korun.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.