6 tipů, jak ušetřit na dovolené! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

6 tipů, jak ušetřit na dovolené!

6 tipů, jak ušetřit na dovolené!
6 tipů, jak ušetřit na dovolené! (Profimedia)

Chystáte se na dovolenou do zahraničí a počítáte každou korunu? Možná vám peníze utíkají úplně zbytečně. Aha! vám nabízí 6 tipů, kde se dá ušetřit.

1. Neplýtvejte na mýtném
Ušetřit můžete už na cestě. Často se vyplatí srovnat si v navigaci zpoplatněnou a nezpoplatněnou cestu a při poměrně malém časovém prodloužení ušetříte stovky korun. Třeba Slovinsku, kde je dálnice zpoplatněná a známka jen sedmidenní (což obvykle nepokryje dobu dovolené).

2. Vemte sebou hotovost
Bez hotovosti se neobejdete. Vždy se najdou obchody, kde neakceptují platební karty nebo preferují jiný typ. „Příkladem může být Německo, kde s mezinárodně uznávanými kartami u řady obchodníků narazíte. Naši sousedi totiž platí mnohem častěji kartami typu EC (Electronic Cash), které se v Česku nevydávají. I proto je moudré mít v peněžence připravenou hotovost,“ radí Gabriela Brůhová ze Sberbank.

3. Peníze směňte doma
Hotovost je podle odborníku lepší měnit už v Česku, než až v cílové zemi. „Pokud v ní vůbec korunu budou ochotni směnit, nejspíš dostanete špatný kurz,“ varuje Ivo Měšťánek z banky Creditas. Spíše se vyplatí vybrat si peníze na místě z bankomatu. Předem byste si ale měli zjistit, jaký je kurz vaší banky a poplatek za výběr v zahraničí.

4. Plaťte kartou, ale hlídejte kurz
Platba kartou není spojená s poplatky, ale pozor! Kurzy jednotlivých bank se výrazně liší. Už když platíte či vybíráte 400 eur, může se cena v českých korunách lišit i o 300 korun podle banky. A mimo Evropu jsou tyto rozdíly ještě větší.

5. Používejte srovnávače ubytování
Weby jako Booking.com., Agoda nebo Trivago vám přehledně srovnají ceny ubytování v místě, kam míříte. Často zde narazíte i na zajímavé slevy. Zajímavou volbou je i Airbnb, přes nějž lidé pronajímají své byty.

6. Mapy si stáhněte už doma
Místo papírových map můžete využít volně dostupné aplikace do chytrých telefonů, které nabízejí podrobné mapy či volbu nejvhodnější trasy. „Pokud si předem do aplikace stáhnete mapy zemí, do kterých se chystáte, nebudete pak pro používání navigace v zahraničí potřebovat datový tarif a ušetříte,“ radí Brůhová ze Sberbank. Po nainstalování si však pro jistotu překontrolujte, že mapy obsahují všechny klíčové body vaší cesty.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.