Mlsaly je už naše prababičky: Lentilky slaví 110 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Mlsaly je už naše prababičky: Lentilky slaví 110 let!

Lentilky mlsáme už více než jedno století.
Lentilky mlsáme už více než jedno století. (Foto archiv Nestlé, ara)

Barevná pochoutka, kterou děti milují! Čokoládové bonbony s barevnou cukrovou krustou si pamatujeme snad všichni. Milovali jsme jejich chuť i to, že každá Lentilka zářila jinou barvou. Letos slaví tato cukrovinka z Holešova 110 let!

„Poprvé se Lentilky začaly vyrábět už v roce 1907 v Holešově u Kroměříže. Svůj název získaly ale až později, když si podnikatel Philipp Kneisl, zakladatel holešovského závodu, nechal registrovat značku Lentilky,“ vysvětlila mluvčí podniku Nestlé Andrea Brožová.

Proč zrovna označení Lentilky? „Název pochází z latiny, lenticula v překladu znamená čočka,“ uvedla mluvčí.

Češi můžou být na tuto cukrovinku pyšní. Předběhli jsme totiž ve výrobě o třicet let Ameriku. Výrobce konkurenčních bonbonů M&M’s je uvedl na trh až v roce 1937. A úspěchy mají tyto české bonbony i v zahraničí. Vyváží se do Anglie, Německa, Slovenska, Nizozemska či Maďarska.

Víte, že...
...denně se tu vyrobí přibližně šest milionů Lentilek?
...jeden bonbon měří jeden centimetr a váží jeden gram?

Náhodný mix barev
Pokud vysypete krabičku Lentilek, pokaždé v ní najdete jiný poměr barev. Je to způsobeno tím, že všechny barvy bonbonů jsou smíchány do jednoho kotle, ze kterého linkou putují až k baličkám a do každé krabičky tam padá náhodný barevný mix.

Kde je hnědá?
Lentilky mají sedm barev: červenou, žlutou, modrou, zelenou, fialovou, růžovou a oranžovou. Možná si vzpomínáte, že dříve se v krabičce objevovala i hnědá barva. Jenže ta se dětem nelíbila a podle nich dělala barevný mix smutnější. Před 17 lety ji proto nahradila veselejší žlutá, která se stala podle průzkumů naopak nejoblíbenější. Celkově mají Lentilky jiné odstíny než dříve. Je to přechodem z umělých barviv na přírodní. „Od listopadu roku 2014 jsou Lentilky barveny rostlinnými koncentráty,“ řekla Brožová.

Vzniká 8 hodin
Bonbony vznikají v obřích míchačkách. Uvnitř se mezi jednotlivými technologickými kroky míchá čokoládová čočka. Na ni se nanáší vrstva křupavé, barevné a cukrové hmoty. K tomu, aby barevná krusta vznikla, je zapotřebí dostatek času. Celý cyklus se totiž opakuje pětašedesátkrát, což zabere osm hodin!

Výroba na dvou místech
Čokoládové čočky se vyrábějí v olomoucké čokoládovně Zoře. Složení se liší podle trhu, na který lentilky jdou. Pro Británii nebo Německo jsou výrazně sladší. Následně se čokoládové bonbony převezou do holešovského závodu, kde vzniknou kompletní Lentilky.



Přečtěte si
bursik
28. 2. 2017 • 18:06

lentilky byly hnusne 1.30 kc tvrda skorapka plna cukru a podradna cokolada. Jeste horsi nez mydlicko za 0.20 kc a lahudka byly v totalite fialky-mnohokrat lepsi nez podpultove bompari a pak eskymo plne kokosu 0.50 kc a Misa tvarohovy 1 kc z Lakrumu Brno A dnes neumite vyrobit nic dobreho

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.