V pouhých 5 letech trpí Alzheimerem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

V pouhých 5 letech trpí Alzheimerem!

Sanfilippo syndrom je vzácné metabolické onemocnění – vrozené onemocnění látkové výměny, které je způsobeno absencí  jednoho životně důležitého enzymu. Léčba stále neexistuje. Většina dětí s touto diagnózou umírá ve věku 15 až 18 let.
Sanfilippo syndrom je vzácné metabolické onemocnění – vrozené onemocnění látkové výměny, které je způsobeno absencí jednoho životně důležitého enzymu. Léčba stále neexistuje. Většina dětí s touto diagnózou umírá ve věku 15 až 18 let. (Foto ara)

Skotská hočička Sophia Scott trpí Alzheimerovou chorobou, a to je jí teprve pět let. Má všechny příznaky, jaké známe u starších pacientů, hlavně rychle ztrácí paměť. Zanedlouho jí začne také předčasně chátrat tělo.

Její rodiče Darren a Amanda Scottovi se svému dítěti snaží najít vhodnou léčbu, ale zatím neuspěli. A tak se všichni spolu snaží nyní žít naplno, aby jednou měli krásné vzpomínky na dceru alespoň oni. „Je to chytrá, energetická holčička s nakažlivým úsměvem. Už když měla 23 měsíců, naučili jsme ji trošku lyžovat, později už to totiž nebude možné. Nemoc prý ji zcela pohltí ještě před pubertou,“ řekla Amanda.

„Jde o dětskou formu Alzheimera, tzv Sanfilippo syndrom. Ve Skotsku jsme se s tím ještě nesetkali,“ uvedli bezmocní lékaři.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.