Čechům hrozí v Turecku až 20 let vězení! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Čechům hrozí v Turecku až 20 let vězení!

Markéta Všelichová používá kurdské jméno Zelane Botan a její partner Miroslav Farkas Serxwebun Botan.
Markéta Všelichová používá kurdské jméno Zelane Botan a její partner Miroslav Farkas Serxwebun Botan. (Foto pro Aha! – Janusz Konieczny, Facebook)

Až 20 let v tom nejtěžším kriminále! Takový hrozí trest dvěma Čechům – Markétě Všelichové (24) a Miroslavu Farkasi (30), kteří byli zatčeni v Turecku a obviněni z podpory zakázaných kurdských milic YPG. Ty turecká vláda považuje za teroristickou skupinu. Dvojice tam přitom podle přátel pomáhala s bojem proti Islámskému státu (IS).

Kamarád Janusz Konieczny s Markétou a Mirkem strávil měsíc před jejich cestou do Rojavy v syrském Kurdistánu. „Podpora terorismu, to je nesmysl. Oba měli v hlavě projekt polní nemocnice kvůli špatnému lékařskému zabezpečení Kurdů bojujících proti Islámskému státu,“ tvrdí Konieczny, který působí jako projektový manažer Nadačního fondu proti korupci. Na mobilní nemocnici dokonce vyhlásili sbírku, na účtu u Fio banky je teď 46 tisíc korun.

Partneři v životě i v boji proti IS vyrazili do Kurdistánu v polovině října. Markéta letěla do jordánského Ammánu, Mirek do Iráku. Společně se pak vypravili do syrské Rojavy. Cesta ale skončila na hraničním přechodu Chabur. „Možná nebyli opatrní, možná se zachovali bláznivě. Ale nejsou to teroristé,“ dušuje se Konieczny. Novinářka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová z SOS Kobaní si ale na adresu Čechů nebere servítky. „Pokud chtějí pomáhat, a zvláště s penězi od veřejnosti, nemají porušovat zákony, je to od nich velice nezodpovědné,“ řekla Aha!.
Ministerstvo: Situace je velmi vážná
Turecká policie našla v batozích obou Čechů materiály s odkazem na kurdské milice YPG. A ty jsou na seznamu teroristických organizací. Prokurátor vůči oběma vznesl obvinění z podpory terorismu. „Situace je i s ohledem na výjimečný stav v Turecku velmi vážná,“ připustila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Oběma mladým Čechům hrozí podle dostupných informací v Turecku až 20 let vězení.

Aktivní dcera, zoufalá rodina
Situaci nesou těžce zejména rodiče Markéty Všelichové. „Jsou z aktivit dcery doslova nešťastní,“ řekl Aha! zdroj, který si nepřál být jmenován. Česká diplomacie totiž už jednou dívku vytáhla z horké kaše letos v létě, kdy se při cestě do Kurdistánu ocitla bez peněz a neměla ani vízum. Všelichová za poslední dva roky navštívila kurdské oblasti Turecka, Sýrie a Iráku celkem čtyřikrát.



Přečtěte si
aveneta
20. 11. 2016 • 10:40

Jestli jsou normálního IQ tak s tím museli počítat, že je lapnou a vyloží si jejich účast po svém....ona již jednou měla problémy se zadržením a jak vidno se nepoučili. Když mají takovou ohromnou potřebu pomáhat, tak mohli zvolit regulérní cestu pomoci třeba v afrických zemích přes nadace....ale jejich volba....???

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.