Jan (21) z Plzeňska chtěl bojovat za Islámský stát! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Jan (21) z Plzeňska chtěl bojovat za Islámský stát!

Teroristé z Islámského státu.
Teroristé z Islámského státu.  (Foto: EPA, ara)

Chtěl vzít do ruky vlajku Islámského státu, samopal a jít bojovat do Sýrie? První Čech se chtěl přidat se k džihádistům. Aha! zjistilo, že má jít o Jana (21) z Plzeňska. Letos v lednu by zadržen v Turecku na mezinárodním letišti. Nejprve byl stíhán na svobodě a nyní na něj soud uvalil vazbu.

V kapse měl mít letenku na vnitrostátní linku na syrské hranice, uvedl týdeník Respekt. Turecké policii údajně přiznal, že plánuje přechod do Sýrie, která je zmítaná občanskou válkou a jejíž části jsou pod kontrolou IS. Turečtí policisté vrátili do Česka.

Zpočátku byl vyšetřován na svobodě, ve středu 20. července byl zadržen a vzat do vazby. Podle místopředsedkyně okresního soudu Simony Kubouškové byla důvodem obava z pokračování trestné činnosti a z útěku. Jan je stíhán pro zločin účasti na organizované zločinecké skupině ve stadiu pokusu a hrozí mu až 12 let vězení. Proti vazbě si Jan podal stížnost.

Krajský soud by o ní mohl rozhodnout už tento čtvrtek, ale předseda senátu musí do té doby obdržet doplňující podklady, které si vyžádal. „Jinak rozhodne déle, ale rozhoduje se bezodkladně v řádu dnů,“ řekl mluvčí krajského soudu David Ungr.

Žil internetem - Jan údajně neměl kamarády a s nikým se podle jeho známých nestýkal. Když nebyl v práci, seděl u počítače. Byl fandou sociálních sítí. Využíval Twitter, kde odebíral novinky z několika arabských zpravodajských serverů. Zajímal se o informace určené muslimům. Například jeho oblíbeným videem bylo čtení z koránu dlouhé 29 hodin!

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.