Objevte kouzlo JEŘABIN: Levně a chutně!
Jeřáb je nenáročný strom, jehož plody se dají sbírat od srpna do listopadu. Děti jsou z nich nadšené! Navlékají je na nitě a tvoří tak jedinečné korále. Mají ale mnohem větší a hlavně chutnější využití! Můžete z nich připravit omáčky k masu, řadu džemů nebo kompotů. Také z nich lze udělat čaj, víno či likér.
Říká se, že je jeřáb jedovatý. To je však omyl. Pravdou ale je, že ve velkém množství užívaném zasyrova vyvolává kyselina parasorbová nevolnost a zvracení. Opravdu se otrávit hořce chutnajícími bobulemi však lze jen těžko.
Jedlé jsou plody všech jeřábů bez výjimky, některé jsou však přece jen chutnější a do kuchyně se hodí víc než jiné. Nejvíce chutné jsou plody jeřábu, který botanici nazvali moravský sladkoplodý.
Zdraví ze sámošky: Kořenová zelenina do polévky, nebo něco víc?! Afrodisiaka...
Celý článekJeřabiny obsahují hlavně vitamin C, kterého mají i sušené plody více než citrony. Dále v nich můžete najít vápník, železo, jód, karotenoidy, organické kyseliny, pektin, třísloviny a hořčiny. Pomáhají při poruchách činnosti štítné žlázy, menstruačních a klimakterických potížích, při revmatismu či některých virových onemocněních. Mají mírně projímavý a močopudný účinek. Jeřabinové víno
Potřebujete:
- 1,5 kg jeřabin
- 1,3 kg cukru
- půlku citronu
- kvasinky šery
- živnou sůl
- asi 3 l vody
Postup: Svařte vodu s cukrem a nechte vychladnout. Vyzrálé, sladké, mrazem ožehnuté jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, rozmačkejte, nalijte do pětilitrové láhve a zalijte cukerným roztokem. Do něj přidejte podle návodu kvasinky a živnou sůl. Promíchejte a poklaďte plátky oloupaného citronu. Láhev uzavřete kvasnou zátkou a postavte do teplé místnosti na šest až osm týdnů. Po vykvašení stočte víno do lahví. Láhve uzavřete a uložte do chladu.
Marmeláda z jeřabinPotřebujete:
- 800 g jeřabin
- 1/2 l vody
- 750 g želírovacího cukru
- šťávu ze 2 pomerančů
Postup: Jeřabiny očešte z lat a nechejte přes noc v mrazáku. Ráno vytáhnětě a uvařte je s 1/2 l vody doměkka, aby bobule praskly. Poté vše protlačte sítem. Kaši zachytávejte do hrnce a za míchání přiveďte k varu s želírovacím cukrem. Dochuťte šťávou z pomerančů a plňte do sterilních zavařeninových sklenic.
Jeřabinový likérPotřebujete:
- 2 kg jeřabin
- 1 kg cukru
- 1 l vody
- 1 l vodky, třešňovice, případně žitné
- dle chuti několik hřebíčků
- skořici
- sušenou citrónovou kůru
Postup: Nejlépe pětilitrovou láhev naplňte jeřabinami, zalijte je vychladlým cukerným roztokem a alkoholem. Přidejte koření dle chuti. Láhev uzavřete korkovou zátkou a nechejte stát asi tři týdny, nejlépe na okně, kam se opírá slunce, ovšem v teplé místnosti. Zrající likér by měl mít stálou alespoň pokojovou teplotu. Hotový výrobek přefiltrujte a přelijte do láhví.