Největší zrůdy 2. světové války: Asijský Hitler pořádal závody ve stínání hlav! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 4. května 2024

Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie

Největší zrůdy 2. světové války: Asijský Hitler pořádal závody ve stínání hlav!

Fotografie
Fotografie (internal)

Byl mimořádným vojákem, vlivným politikem, resp. neomezeným vládcem Japonska během druhé světové války. Nesmírně inteligentní muž, ale také fanatik. Měl větší pravomoci než císař Hirohito. Generál Hideki Tódžó (30. 12. 1884 – 23. 12. 1948), ministerský předseda válečného Japonska a v Číně přezdívaný Asijský Hitler.

Má na svědomí 3,9 milionu obětí, genocidu na čínském národě. Obviněn byl také z vedení války proti USA, Británii, Francii a Nizozemsku, z útoku na Pearl Harbor. A v neposlední řadě z nelidského zacházení se zajatci a vraždění civilistů. Dostal provaz.
Narodil se v rodině samuraje. Jeho matkou byla dcera budhistického kněze a otcem, předurčujícím jeho kariéru, vysoký vojenský důstojník, který v čínsko-japonské válce sloužil v hodnosti podplukovníka a v rusko-japonské v hodnosti generála.

Fašistou už od mládí

Hideki prošel drsnou vojenskou výchovou, dostalo se mu dále vysokého vzdělání nejen v Japonsku, ale také v Evropě. Byl od mládí vychován k nenávisti vůči Číňanům, když působil v Berlíně jako atašé a později ve Švýcarsku, zhlédl se ve fašismu. V téhle době má svědomí např. podivná eugenická opatření (rasová čistota) jako byly separace menšin, sterilizace mentálně nevhodných obyvatel, genetické pokusy na lidech, apod.)

Smrt 430 tisíc Číňanů

V roce 1935 byl vyslán do severočínského Mandžuska jako Velitel policie Japonské armády, během této služby byl 1936 povýšen do hodnosti generála. Na vrub mu jde, ačkoli se akce osobně nezúčastnil, masakr v Nankingu, což bylo v té době čínské hlavní město. Dal souhlas k vybíjení pokojného obyvatelstva. Povražděno bylo na 430 tisíc Číňanů během několika týdnů. Pověstná jsou mimořádně krutá znásilňování. „Bez ohledu na to, jak byla mladá nebo stará, žádná žena, z těch, které jsme pochytali, neunikla znásilnění. Každá se dostala ke skupině patnácti dvaceti vojáků, kteří s ní měli pohlavní styk a jinak ji zneužívali. Pak jsme je vždycky ubodali. Protože mrtví nemluví,“ líčil jeden z důstojníků později před soudem. Brutalita Japonců jako by neměla limity.

Znásilňování, mučení a zabíejní

Vojáci stříleli do davů civilistů, zabíjeli obchodníky a rabovali krámy, zapalovali celé ulice a nebožáky zamykali v domech. „Lezli po střeše ve snaze uniknout, ale plameny je doháněly a oni pak padali z výšky na zem, kde skončili zmrzačení a čekali na smrt,“ popisoval svědek zvěrstev páchaných v Nankingu v prosinci 1937. Mrtvé házeli do řeky. Japonští vojáci také pořádali soutěže ve stínání hlav, o čemž se pak psaly reportáže do japonských deníků. Vraždy dále obecně provázelo mučení, mrzačení a znásilňování.

Znásilnění mnohdy probíhala brutálním způsobem před zraky rodiny či za vynucené účasti jejích členů, přičemž znásilněné ženy a jejich příbuzní byli poté často zabiti. Ženy byly též odvlékány do zajetí a zavírány do armádních nevěstinců. „Jsem připraven nést zodpovědnost: Okolnosti doby ale byly jiné, řada věcí je zkreslena,“ hájil se Hideki Tódžó při procesu, který vedli Američané v Tokiu po válce.

Kontroverzní místo odpočinku

Vzal veškerou vinu na sebe, císař Hirohito, který mu dal mandát vést válečnou politiku, podle něho neměl o řadě operací ani tušení. Je pohřben ve svatyni Jakusuni, jednom z nejposvátnějších míst Japonska, přičemž trnem v oku Číně je fakt, že je stále uctíván svými politickými následovníky. Otázka násilí a genocidy páchaných na Číně je dodnes nevyřešena, Japonsko se dosud neomluvilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.