Zkouška sirén nebude, ve čtvrtek se asi rozezní za oběti z U. Brodu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zkouška sirén nebude, ve čtvrtek se asi rozezní za oběti z U. Brodu

Na pietním místě za oběti masakru neustále hoří svíčky.
Na pietním místě za oběti masakru neustále hoří svíčky. (Foto Aha! – David Malík)

Pravidelná měsíční zkouška sirén ve středu nebude, protože ve čtvrtek se zřejmě sirény v celé republice rozezní na památku obětí střelby v Uherském Brodě. O zrušení polední zkoušky, která každou první středu v měsíci prověřuje varovný systém, dnes ČTK informovala mluvčí generální ředitelství hasičů Nicole Zaoralová.

Právě generální ředitel hasičů totiž na návrh ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) o odvolání běžné zkoušky sirén rozhodl.

O tom, zda se na památku zavražděných lidí ve čtvrtek rozezvučí sirény, bude ve středu rozhodovat vláda, které to navrhnou Chovanec a premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Republika by tímto způsobem měla uctít památku osmi lidí, které v úterý v uherskobrodské restauraci Družba zastřelil třiašedesátiletý muž, sám pak spáchal sebevraždu.

Pokud jde pravidelnou středeční zkoušku sirén, není to poprvé, co bude zrušena. V minulosti se tak stalo například v době, kdy byly v České republice povodně, a zkouška sirén by mohla vyvolat paniku. Zrušena byla také v květnu 2013, kdy první středa v měsíci vycházela na státní svátek 1. května - zkouška sirén by ho rušila, dodala mluvčí hasičů.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.