Vraha pod šibenicí ranila mrtvice! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vraha pod šibenicí ranila mrtvice!

Pohled na šibenici vrah neunesl a ranila ho mrtvice.
Pohled na šibenici vrah neunesl a ranila ho mrtvice.  (Ilustrační foto: scom)

Dva cínové talíře, dvě košile a hromádka spodního prádla – to byla kořist, kvůli které v roce 1866 Josef H. z Litoměřic zavraždil místního zámožného majitele polností. Když měl být popraven, ranila ho mrtvice...

Podle dobových záznamů použil Josef H. jako vražednou zbraň hůl řečenou sukovice. Tou nešťastníka mlátil tak dlouho, dokud sedlák nevypustil duši. Ničema si ovšem lupu dlouho neužil. Byl brzy vypátrán, zatčen a postaven před c. a k. soud. Muži v talárech neměli s Josefem H. nejmenší slitování a jednomyslně ho poslali na šibenici. Veřejná poprava se konala 7. února 1867 v nedaleké terezínské pevnosti.

Tam vidělo početné publikum příšernou scénu. Vraha totiž ráno v den exekuce potrefil silný záchvat mrtvice. Aby ovšem bylo učiněno spravedlnosti zadost, lékaři udělali vše pro to, aby mohl být odsouzenec, ve skutečnosti jen lidská troska, opravdu oběšen. Údajně mu proto nalili do úst čpavek. Josef H. byl popraven téměř v bezvědomí a s bílou pěnou u úst.


Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.