Doktoři nedávali Sašovi šanci, ale... Žije už 5 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Doktoři nedávali Sašovi šanci, ale... Žije už 5 let!

Chorobami pronásledovaný Saška s milující maminkou Janou a tatínkem Petrem.
Chorobami pronásledovaný Saška s milující maminkou Janou a tatínkem Petrem. (Foto Aha! – Karel Janeček)

Snad všechny možné neduhy sužují Alexandra Fojcika (5). Je slepý, má epilepsii, a trpí dalšími 23 diagnózami. Lékaři mu nedávali šance a i teď chlapečkovi předpovídají jen pár let života.

Saška ze Stříteže na Frýdecko-Místecku se narodil ve 24. týdnu těhotenství a to mu je osudným. Seznam chorob je značně rozsáhlý. „Teď lékaři zjistili, že synovi přestala růst hlavička a má epileptické i astmatické záchvaty. A to jsou asi jen takové podružné problémy,“ říká otec Petr (33).
Bohužel Alexovi chybí růstový hormon, tak už rok váží 15 kilogramů a měří stále stejně, metr. „Mentálně je na tom podle lékařů na úrovni ročního dítěte. A protože mu neroste hlavička, a tím pádem ani mozek, lepší to už nebude,“ smutní otec.


Dokáže se smát

Přesto má Saška díky svým rodičům plnohodnotný život. Snaží se chodit, směje se, jezdí na koníčkovi. „I když život podle odborníků nebude mít příliš dlouhý, děláme všechno proto, aby byl spokojený a rád na světě,“ pokyvuje táta Petr.

Někteří se odvrátili
Není ale sám v tíživé situaci. Policista Jan Duraj (32) a svářeč Roman Zogata (27) vyrazí 1. května na charitativní chůzi napříč Českem, aby Sašovi vydělali na rehabilitace a na léčbu. S chlapcovým příběhem, o kterém se dozvěděli, budou oslovat lidi a prosit o příspěvek. „Vědí, jak to máme těžké. A že se někteří lidé proti nám postavili a odvrátili se od nás kvůli postižení milovaného syna. Alex musí cvičit, jinak se stane nehybným,“ vysvětluje otec.


Dýchaly za něj mašinky
Na umělé plicní ventilaci strávil Saša po narození 1 354 hodin. S  okysličováním to bylo 75 dnů, tedy 1 811 hodin. V ostravské Fakultní nemocnici o něj pečovali 5 měsíců a 14 dnů. Dnes váží jen 15 kilo a měří 100 centimetrů.

50 km denně!
Oba dobrovolníci vyjdou 1. května zrána přímo z nejzápadnějšího bodu země v Aši. Za 12 dnů chtějí dorazit do nejvýchodnějšího bodu v Bukovci. Trasu využijí chlapi pro seznámení veřejnosti s Alexovým životním příběhem. A pro finanční sbírku. Trasa je dlouhá 620 kilometrů

Jak můžete pomoct:
Přispět lze na transparentní účet číslo 2200443710/1234 vedený Charitou Jablunkov. Celý výtěžek putuje na Alexovy rehabilitace a léčbu.

Pěší přechod napříč Českou republikou pro Alexe:




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.