Muž s rakovinou pálil po pacientech: Střelce odzbrojily sestry! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Muž s rakovinou pálil po pacientech: Střelce odzbrojily sestry!

Tady v pavilonu hematologie řádil šílený střelec.
Tady v pavilonu hematologie řádil šílený střelec. (Foto Aha! – David Malík)

Drama se střelbou, krví i statečností prožila vinohradská nemocnice v Praze v noci na sobotu. Před půlnocí tu totiž nemocný (74) pistolí řešil spor se svými spolupacienty na pokoji! Zbraň mu nakonec vytrhly sestřičky!

Následky jeho běsnění jsou tragické. Jeden ze zraněných je po zásahu do hlavy v kritickém stavu, druhého se podařilo oživit. Pachatelem je pacient s rakovinou (74), který s nimi ležel na stejném pokoji hematologického oddělení.

Zbraň, kterou měl zřejmě v legálním držení, mu duchapřítomně vytrhly sestry a zabránily tak dalšímu možnému krveprolití. Přesný motiv jeho činu není znám. „Útočník je zadržený a hrozí mu až výjimečný trest. Odmítl vypovídat,“ uvedl ještě v noci policejní mluvčí Jan Daněk. Střelec je natolik vážně nemocný, že musel zůstat na »svém« oddělení nemocnice ve 2. patře. Je samozřejmě pod neustálým dozorem policie.

Ředitel: Neutěsníme to!
„Areál tak velké nemocnice s pavilony nelze úplně bezpečně utěsnit. Zatím ta bezpečnostní opatření nejsou rozvinuta tak, abychom uměli eliminovat třeba vnos zbraní nebo výbušnin,“ řekl ředitel vinohradské nemocnice Robert Grill.

Ministr: Smekám!
Šéf zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO, na snímku) uvedl: „Děkuji sestrám za jejich pohotovou reakci a neskutečný projev statečnosti. Smekám před vámi!“ Za svůj čin prý dostanou odměnu.

Některé další případy
■ V září 2005 agresivní muž zaútočil v táborské nemocnici na přivolané policisty. Z opasku jednomu vytrhl služební zbraň a šestkrát z ní vystřelil. Nikdo nebyl zraněn.
■ V lednu 2010 muž (36), hospitalizovaný na psychiatrické klinice v Praze na Karlově kvůli maniodepresivnímu stavu, zkopal a usmrtil jiného pacienta. Soud mu později nařídil ochrannou ústavní léčbu.
■ Úmrtím, v tomto případě útočníka, skončil v listopadu 2015 případ, kdy ve FN v Olomouci psychicky nemocný muž surově napadl sanitáře. Zemřel poté, co jej zpacifikovali policisté s použitím paralyzéru.

Z brokovnice střílel do hospody
Hádka s partnerkou a promilová »hladinka« jsou zřejmě příčinami druhé střílečky. Opilec přijel na skútru do Rostovské ulice v Praze, poškorpil se s ženou a vytáhl brokovnici. Dvakrát z ní vystřelil do vzduchu, potřetí do okna hospody. Střepy zranily tři lidi. „Střelce zpacifikovali lidé z restaurace. Kromě brokovnice u něj byla nalezena i krátká střelná zbraň,“ řekl policejní mluvčí Jan Daněk.

V pražské vinohradské nemocnici postřelil pacient další dva pacienty:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.