Nejslavnější role Luďka Munzara (†85): Maskéři ho vytahovali kolíčky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nejslavnější role Luďka Munzara (†85): Maskéři ho vytahovali kolíčky!

1985 – Synové a dcery Jakuba Skláře (Jakub Cirkl) s J. Hanzlíkem.
1985 – Synové a dcery Jakuba Skláře (Jakub Cirkl) s J. Hanzlíkem. (Foto: ČT, ara)

Ztvárňoval rovné, sympatické chlapíky, stejně jako komplikované hrdiny nebo krajně negativní typy! Nicméně asi nejslavnější rolí Luďka Munzara (†85) je sklářský mistr v seriálu Synové a dcery Jakuba skláře, kvůli které si dost vytrpěl.

Na začátku seriálu totiž hraje devatenáctiletého Jakuba Cirkla, který nastupuje do albrechtické sklářské huti, kde se stává mistrem svého oboru. Na konci pak Jakuba, kterému je 76 let. Munzarovi bylo v době natáčení posledního seriálu Jaroslava Dietla (†56) už 52 let, a tak měli maskéři plné ruce práce. „Když jsem natáčel toho mladého, museli mi vytahovat vrásky pomocí speciálních kolíčků za ušima,“ vzpomínal po letech Munzar. 

Klaďas kapitalista
Munzar se stal díky seriálu oblíbeným hlavně proto, že i když vznikl na společenskou objednávku ke 40. výročí osvobození, šlo hlavně o šedesátiletou ságu sklářského rodu. A ta v polovině 80. let přinesla na televizní obrazovky něco nevídaného: Skutečnost, že kapitalista je v seriálu vylíčen jako klaďas, zatímco vysoký komunistický funkcionář jako totální záporák.

Neuměl foukat
Luděk Munzar sice hrál mistra, jenže do sklářské píšťaly neuměl foukat. Není to totiž nic jednoduchého, takže za něj sklo tvarovali opravdoví mistři z Harrachova. Seriál se natáčel ve vesničce Tasice a vedle herců natáčeli i opravdoví skláři. Mimochodem, točilo se za provozu. A tak se místní dělníci museli převlíkat do dobových kostýmů.

Jeho nejslavnější role:

1956 – Dědeček automobil (mechanik Projsa)
1968 – Žert (Pavel Zemánek)
1974 – Třicet případů majora ZemanaTady se objevil hned dvakrát – jednou coby  esesácký lékař v díle Vyznavači ohně a poté ještě v roli faráře v díle Křížová cesta
1982 – Třetí princ (král Země lva)
1985 – Synové a dcery Jakuba Skláře (Jakub Cirkl)
2003 – Četnické humoresky (advokát Peřina)
2017 – Temnota dětské duše (pan Laing) – poslední film



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.