Jak se v Česku pozorovalo zatmění a superúplněk | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Jak se v Česku pozorovalo zatmění a superúplněk

Měsíc během zatmění z oblohy nezmizel, měl jen červenohnědý nádech.
Měsíc během zatmění z oblohy nezmizel, měl jen červenohnědý nádech. (profimedia)

Dvoje rukavice, péřovka, čaj v termosce a do bot tlusté ponožky... Tak se vybavily tisíce nadšenců, které si ani v mrazu nenechaly ujít vzácnou podívanou. Včera nad ránem Česko ozářilo krvavé zatmění Měsíce.

Měsíc se začal nořit do zemského stínu krátce po půl páté ráno, kdy nad jihovýchodem zároveň vycházela jasná dvojice planet Venuše a Jupiteru. Navíc byla luna na své dráze nejblíže Zemi a nastal tak tzv. superúplněk. Rtuť teploměru byla v tu dobu na řadě míst u mínus deseti stupňů a dál klesala.



Selhávala technika

„Měla jsem na sobě dvoje rukavice, a když jsem si je na chvíli sundala, tak jsem málem přimrzla k foťáku,“ popisuje fotografka Aha! Mária Rušinová. Ta Měsíc vyrazila fotit na pražský Karlův most. A nebyla sama. Kromě profesionálních fotografů se vydaly lovit snímky i stovky amatérských nadšenců. Každý se snažil zachytit záběr měsíčního kotouče nad Malou Stranou či Pražským hradem. Některým fotografům pak v klíčové okamžiky kvůli mrazu odepřela poslušnost i technika. Problémy měli hlavně ti, kteří chtěli zatmění zachytit na mobilní telefon.

Zmrzlí turisté
Okolo páté ráno se pak objevilo i pár turistů. „O ty jsem měla docela strach. Šli asi původně z baru na taxík, ale zůstali stát a tu scénu pozorovali. Jenže na sobě měli jednom mikiny, tak snad to neodnesli zápalem plic,“ doufala Mária Rušinová.

Zabarvily ho i vulkány
Měsíc během zatmění z oblohy nezmizel, měl jen červenohnědý nádech. „Zatmění patřilo mezi tmavší, světlejší bývají naoranžovělá,“ popsal Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, jenž Měsíc pozoroval z ondřejovské hvězdárny. Tam přijelo asi 15 lidí. „My je považujeme za hrdiny. Když se člověk podíval na teploměr a na hodiny, tak ve čtyři přijet a při minus devíti (stupních Celsia), tak to je opravdu hrdinský čin,“ uvedl. Měsíc včera neprocházel úplně středem zemského stínu, přesto ztmavl výrazně. A to i kvůli zaprášení zemské atmosféry nedávnými sopečnými erupcemi, v prosinci vybuchl indonéský vulkán Krakatoa.


Na západě měli smůlu
Nadšenci, kteří se shromáždili na hvězdárně v Plzni, mohli jen smutně sledovat zamračené nebe. Do poslední chvíle doufali, že se oblaka protrhají. Když se tak nestalo, nevzdali se a vyrazili do padesát kilometrů vzdáleného Žebráku. „Tady byla obloha úplně jasná, ideální podmínky,“ vylíčil fotograf Aha! David Malík. Nebeské divadlo trvalo hodinu a dvě minuty.

Další podívaná na obloze
Brzy se dočkáme alespoň částečného zatmění Měsíce. Pozorovat ho budeme moci v noci na 17. července. Letos na 11. listopadu ještě uvidíme přechod Merkuru před slunečním diskem. Na prstencové zatmění Slunce se můžeme těšit 10. června 2021. Další úplné zatmění Měsíce bude v Česku pozorovatelné až 7. září 2025.

Jak bude?
Dnes: polojasno, mrznoucí mlhy, –4 až 0 °C, na horách –6 °C.
Zítra: od jihu zataženo, místy sněžení, noc –13 až –6 °C, den –4 až 0 °C.
Čtvrtek: zataženo, slabé sněžení, noc –9 až –5 °C, den –3 až 1 °C.
Pátek: zataženo, občasné sněžení, noc –10 až –4°C, den –5 až –1 °C.
Sobota: oblačno, sněžení, v nížinách mrznoucí déšť, noc –10 až –3 °C, den –2 až 2 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.