Extrémní počasí: Ledové ostří drásá Česko | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Extrémní počasí: Ledové ostří drásá Česko

Šumava se ocitla v ledovém sevření. Ranní pohled na mrazivou Šumavu. Bobík a Knížecí stolec před východem slunce.
Šumava se ocitla v ledovém sevření. Ranní pohled na mrazivou Šumavu. Bobík a Knížecí stolec před východem slunce. (Foto pro Aha! – Vojen Smíšek, Roman Szpuk)

Mráz ze Sibiře dál drží Česko ve svých spárech. Včera teploty opět atakovaly hranici třiceti stupňů pod nulou. Nejchladněji bylo na Šumavě, na stanici Perla u Kvildy rtuť teploměru poklesla na –29,2 °C

Ledový vzduch k nám přifoukl severovýchodní vítr ze Sibiře, kam se dostal přímo ze severního pólu. A pořádná zima byla i na nedaleké Rokytské slati, kde naměřili –26,6 °C a na Horské Kvildě –25,3 °C. Ve Vimperku naměřili meteorologové –14 °C.

Bruslaři pozor

Chladné počasí těší především bruslaře. Lipno už pokryla vrstva ledu, vypadá to, že stačí nazout brusle a vyrazit... To je ale omyl! V zájmu bezpečí je přece jen třeba ještě chvíli počkat. „Ještě v pondělí byla síla ledu sedm centimetrů a o den později už je to místy i 13 centimetrů. Zatím ale není možné hromadně bruslit. Jsou tam různé přítoky a proudy, mohou tam být zrádná místa, třeba vzduchové bubliny či praskliny,“ varoval Vojen Smíšek z Lipnoservisu.
Bezpečná síla ledu pro otevření Lipenské ledové magistrály je 18 centimetrů. „Pokud mrazy vydrží, mohla by být ledová dráha otevřena už o víkendu,“ doufá Smíšek.

Víte, že...
...Lipenská ledová magistrála je nejdelší upravovanou dráhou na přírodním ledě na světě? Se svou délkou téměř 11 km byla v roce 2009 zapsána do Guinnessovy knihy rekordů.

Oteplí se příští týden
Mrazy budou trvat přinejmenším do konce týdne, od pondělí by se mohly nejvyšší denní teploty v nížinách dostávat postupně nad nulu. Na horách ale bude i nadále mrznout.

Dnes: zataženo až oblačno, místy sněžení.
Den –5 až –1 °C, na horách –6 °C.Zítra: zataženo až oblačno, slabé sněžení.
Noc –8 až –4 °C, při vyjasnění –10 °C, den –3 až +1 °C. 
Pátek: oblačno až zataženo, ojediněle sněžení. Noc –9 až –5 °C, při vyjasnění –12 °C, den –4 až 0 °C. 
Sobota: oblačno, na severozápadě slabé sněžení nebo mrznoucí déšť. Noc –5 až –9 °C, při vyjasnění –12 °C, den –1 až +3 °C. 

Na Klínovci tíží stromy sníh: Bílé čepice shazoval vrtulník

Zmrzlý sníh tíží špičky stromů u sjezdovek. Na Klínovci se rozhodli bojovat s ním originálně. Bílé čepice shazoval vrtulník. 

Vzduch z rotoru vrtulníku je jediný způsob, jak stromy alespoň trochu očistit. „U vrcholových pasáží nám to úplně ze stromů nešlo, protože je tam velká vrstva namrzlého sněhu a ledu. Ale ty spodní pasáže šly celkem dobře očistit,“ popsal Martin Píša, spolumajitel areálu Klínovec. Stromům je třeba odlehčit, protože jinak hrozí, že se budou větve lámat nebo se celý jehličnan zřítí na sjezdovku.
Chtějí se vyvarovat dramatu, který se odehrál minulý čtvrtek v lyžařském areálu Buková hora na Orlickoústecku. Čtyřsedačkovou lanovku tam vyřadil z provozu pád stromu. 71 lyžařů muselo být evakuováno, na stojícím vleku viseli čtyři hodiny.

Mykolog Marounek: Roste hlíva ústřičná

Když se řekne zimní radovánky, představí si většina lidí lyžování či bruslení. Ale i v zimě lze houbařit. Roste třeba hlíva ústřičná.

„My pravověrní houbaři chodíme celý rok,“ směje se mykolog Dalibor Marounek. Zimním druhům prý mrazy nevadí. „Když klesne teplota pod čtyři stupně pod nulou, zastaví hlíva ústřičná svůj růst. Sbírat ji ale můžete i přemrzlou,“ vysvětluje Dalibor Marounek, který na Roudnicku našel plný košík lahodné a léčivé houby. Připravil si z ní dršťkovou polévku. Kromě hlívy ústřičné aktuálně rostou třeba penízovky nebo jidášovo ucho.

Jak na dršťkovou?
Potřebujete: 500 až 600 g hlívy ústřičné, 1,5 l vepřového vývaru, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 cibuli, kousek celeru, hladkou mouku, červenou papriku, majoránku, sádlo, pepř, sůl.
Postup: Hlívu nakrájíme na tenké nudličky. Na sádle zpěníme cibulku, zaprášíme červenou paprikou a moukou, uděláme jíšku. Přilijeme vývar, zamícháme, přidáme houby, mrkev, celer a vaříme, dokud houby a zelenina nejsou měkké. Na závěr polévku ochutíme majoránkou, utřeným česnekem, opepříme a dosolíme.

Škrábáním námrazy z auta »mrtvého« se nezdržoval.
Sedl a jel...

Svérázně pojal cestu do práce muž (62) ze Znojemska. Škrábáním ranní námrazy se nezdržoval, stáhl boční okénko, vyklonil hlavu ven a vyrazil. Zřejmě nepočítal s protijedoucím autem. 

V půli pětikilometrové cesty mezi vesničkami proti němu jelo jiné auto, takže hlavu schoval dovnitř. „Přes namrzlé čelní sklo vůbec neviděl ven, najel do protisměru a s autem se bokem srazil,“ popsala policistka Lenka Drahokoupilová.

Vozy mrtvých
Lenoch-otužilec ani nezastavil a jel dál. Policie jej dopadla do dvou hodin. Ukázalo se, že autu, které řídil, propadl techničák a je evidováno na dva roky mrtvého muže. A to nebylo vše. „S vozidlem nežijícího majitele jela i nabouraná řidička,“ dodala policistka. Oba tak čeká správní řízení. V lepší pozici je však nabouraná žena, která vůz zdědila. Po skončení dědického řízení si bude moci auto zlegalizovat.



Přečtěte si
Josef124
26. 1. 2019 • 20:55

Už bylo na čase, aby začalo pořádně mrznout, když je zima. Já mám zimu rád a když napadne hodně sněhu, tak je to super. Rád dělám s autem na sněhu kraviny. Letos jsem si koupil nové zimáky z https://www.pneuok.cz/ , ale ještě jsem se pořádně nesvezl, tak budu muset asi zítra, abych to stihl, než zase sníh roztaje.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.