Dnes je nejdepresivnější den v roce! Jak ho přežít? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Dnes je nejdepresivnější den v roce! Jak ho přežít?

To bych se z toho picla!
To bych se z toho picla! (Profimedia.cz)

Vánoční atmosféra je pryč, někteří se vzpamatovávají z finančních výdajů za sváteční dny, počasí je ponuré a slunné letní dny jsou v nedohlednu. Není se čemu divit, že pociťujeme smutek nebo propadáme depresi.

Nejdepresivnější den roku, takzvané škaredé či v Anglii zvané modré pondělí, připadá letos na 21. ledna, tedy na dnešní den. Přesto můžeme udělat pár maličkostí, které nám zlepší náladu. Podle průzkumů trpí 5 % veškeré populace nějakou formou deprese a sezonním afektivním onemocněním, které se dostavují na podzim a v zimě. Zatímco příčiny deprese neznáme, studie ukazují, jak významně ovlivňuje jasné denní světlo naše zdraví a jak bojovat s příznaky sezonní afektivní poruchy.

„Z hlediska lidského zdraví je důležité, jak často a v jaké míře jsme vystaveni dennímu světlu. Pokud jsme na světle málo, může to způsobovat nespavost, únavu, změny v metabolismu a imunitě, nebo dokonce i poruchy nálady,“ vysvětluje doktor Richard Imrich ze Slovenské akademie věd.


Světlo a nálada spolu souvisí
Jak tedy zajistit dostatek denního světla, aby pozitivně stimulovalo náladu a dodávalo pocit pohody? „Stačí jednoduchá změna: sednout si doma, v práci nebo ve škole blízko okna, kterým dopadá do místnosti denní světlo. Ukázalo se, že intenzita osvětlení denním světlem odpovídá hodnotám speciálních lamp, které vyzařují denní světlo a používají se k léčbě zimní deprese,” uvádí Klára Bukolská ze společnosti VELUX.


Náladu zvedne i procházka
Při léčbě sezonní afektivní poruchy účinně pomáhá také ranní hodinová procházka. Bylo prokázáno, že čas strávený venku stabilizuje serotonin a spouští endorfiny, díky nimž se cítíme šťastnější a máme lepší náladu. Jestliže se nám však neuleví, je třeba vyhledat odbornou pomoc.

Depka, nebo deprese
Jak tedy rozlišit pravou depresi od depky? „Takzvaná depka je pojem, který pod sebou skrývá kratší emoční nepohodu. Může být způsobena špatným vyspáním, počasím, nepříjemným telefonátem a dostat se z depky může trvat chvilku, stačí, když vyrazíte na zmíněnou procházku, dáte si příjemnou večeři s partnerem, a máte hned lepší náladu,“ uvádí doc. MUDr. Martin Anders, předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP a dodává: „Na druhou stranu deprese je závažné dlouhotrvající onemocnění projevující se pocitem beznaděje, smutku, ztrátou radosti ze života. Může být doprovázen úzkostí a obavami. Neléčená deprese může mít závažné důsledky vedoucí až k sebevražedným sklonům jedince, a je tedy nezbytně nutné, aby takový člověk vyhledal pomoc odborníka. Čím dřív, tím líp.“

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.